- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (09.07.2013, 16:39)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI a înrăutăţit uşor estimările privind creşterea economiei mondiale în 2013 şi 2014
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit uşor prognozele privind creşterea economiei globale atât pentru anul în curs cât şi pentru anul următor, ca urmare a cererii de consum mai slabe şi a încetinirii înregistrate de mai multe economii emergente importante.
Urmărește
232 afișări
FMI a înrăutăţit uşor estimările privind creşterea economiei mondiale în 2013 şi 2014 (Imagine: Shutterstock)
Pentru anul în curs, Fondul a revizuit proiecţia privind avansul economiei mondiale de la 3,3%, cât estima în aprilie, la 3,1%, aceeaşi rată înregistrată şi anul trecut, arată date publicate de instituţie pentru actualizarea estimărilor din raportul World Economic Outlook din aprilie.
Pentru anul următor, prognoza privind creşterea PIB a fost înrăutăţită de asemenea cu 0,2 puncte procentuale, de la 4% la 3,8%.
"Creşterea economică este estimată să rămână redusă, la uşor peste 3% anul acesta, acelaşi nivel ca anul trecut. Este mai puţin decât anticipam în aprilie, în mare parte din cauza cererii apreciabil mai slabe şi a încetinirii în mai multe din economiile emergente importante, precum şi din cauza recesiunii mai pronunţate din zona euro", se arată în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Fondul a înrăutăţit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru anul acest şi cu 0,2 puncte pentru anul următor, la 1,2%, respectiv 2,1%. În cazul celor emergente, revizuirea negativă s-a situat la 0,3 puncte procentuale atât pentru anul în curs cât şi pentru 2014. Astfel, în 2013 economiile emergente ar urma să înregistreze o creştere de 5%, urmată de 5,4% anul următor.
Estimările privind Europa Centrală şi de Est au fost menţinute la nivelul din aprilie, de 2,2% pentru acest an şi de 2,8% pentru următorul.
Riscurile s-au amplificat în ultimele luni, se arată în raportul Fondului. Astfel, în timp ce vechile vulnerabilităţi s-au menţinut, au apărut unele noi, inclusiv posibilitatea unei încetiniri mai prelungite a economiilor emergente. Acestea se confruntă cu riscuri precum un potenţial mai redus de creştere, încetinirea creditării şi eventuale condiţii mai stricte la acordare de împrumuturi în cazul în care schimbarea politicii Rezerva Federală a SUA conduce la o inversare puternică a fluxurilor de capital.
FMI recomandă economiilor avansate să menţină un mix de politici macroeconomice care să susţină creşterea, împreună cu planuri credibile pentru a ajunge la sustenabilitatea datoriei pe temen mediu şi cu reforme pentru consolidarea băncilor şi revigorarea creditării.
Multe dintre economiile emergente şi în dezvoltare se confuntă cu o dilemă între politici macroeconomice pentru susţinerea activităţii slabe şi măsuri de limitare a ieşirilor de capital. Implementarea de reforme ar putea face mai uşoară o alegere între cele două, notează FMI.
Pentru Statele Unite, cea mai mare economie din lume, Fondul estimează o creştere de 1,7% în acest an, comparativ cu prognoza de 1,9% din aprilie, în timp ce pentru zona euro a înrăutăţit estimarea privind contracţia PIB de la circa 0,4% la 0,6%.
În cazul Germaniei, FMI a înjumătăţit, la 0,3%, prognoza privind creşterea din acest an, în timp ce pentru Franţa se aşteaptă la o scădere a PIB de 0,2%, comparativ cu declinul de 0,1% anticipat anterior.
Fondul are aşteptări mai slabe şi pentru Italia, unde anticipează acum o contracţie de 1,8%, mai mare decât scăderea de 1,5% luată în calcul în aprilie. Estimarea privind scăderea PIB al Spaniei a fost păstrată neschimbată, la 1,6%.
Germania, Franţa, Italia şi Spania sunt cele mai mari economii ale zonei euro.
Analiştii FMI au îmbunătăţit estimările de creştere pentru trei dintre marile economii dezvoltate - Marea Britanie, Japonia şi Canada.
Cea mai puternică îmbunătăţire a prognozei privind avansul din acest an a fost consemnată în cazul Japoniei, de la 1,5% la 2%, în timp ce pentru Marea Britanie rata a fost majorată de la 0,6% la 0,9%, iar pentru Canada de la 1,5% la 1,7%.
FMI a înrăutăţit estimările pentru evoluţia mai multor economii emergente importante în acest an. Astfel, Rusia ar urma să înregistreze o creştere a PIB de 2,5% în acest an, faţă de 3,4% cât se lua în calcul în aprilie, în timp ce în cazul Braziliei revizuirea se situează la 0,5 puncte procentuale, de la 3% la 2,5%. În cazul Chinei, Fondul a schimbat prognoza privind avansul PIB de la 8,1% la 7,8%.
Raportul FMI nu include date privind evoluţia economiei României. Anterior, FMI şi autorităţile române au estimat o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului