- Home
- Economic
- WASHINGTON, (16.04.2013, 17:34)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI a redus estimarea de creştere a economiei mondiale şi cere Europei o politică monetară agresivă
Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea de creştere a economiei globale cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, şi cere Europei o politică monetară agresivă în condiţiile în care redresarea zonei euro este în urma restului lumii, potrivit noului raport World Economic Outlook.
Urmărește
409 afișări
FMI a redus estimarea de creştere a economiei mondiale şi cere Europei o politică monetară agresivă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Este pentru a patra oară consecutiv când FMI reduce estimarea referitoare la evoluţia economiei globale, informează Bloomberg.
Fondul a modificat şi prognoza privind economia zonei euro, anticipând o contracţie de 0,3%, peste cea de 0,2% estimată în ianuarie. Economia Franţei se va contracta, alături de cele ale Spaniei şi Italiei.
"Principala provocare rămâne în Europa, care trebuie să facă tot posibilul pentur creşterea cererii private", a declarat economistul şef al FMI, Olivier Blanchard. El a explicat că este nevoie de o politică monetară agresivă, respectiv întărirea sistemului financiar care nu este încă într-o formă grozavă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
FMI descrie o redresare economică în trei viteze, condusă de pieţe emergente, între care China, Statele Unite şi la urmă Europa, după lupta cu criza datoriilor care a necesitat susţinerea financiară a cinci ţări din regiune.
Principalul pericol imediat pentru economia mondială este recesiunea zonei euro, dar incapacitatea SUA şi Japoniei de a adopta planuri de reducere a datoriilor, pe termen mediu, va avea consecinţe, potrivit raportului.
Estimarea de creştere a economiei americane a fost redusă de la 2% la 1,9%, pentru a include impactul măsurilor automate de reducere a cheltuielilor. Avansul se va accelera însă la 3% în 2014, datorită redresării pieţei imobiliare, a îmbunătăţirii încrederii şi a măsurilor de stimulare ale Rezervei Federale.
Fondul a îmbunătăţit prognoza pentru creşterea economiei Japoniei în acest an de la 1,2% la 1,6%, datorită unui plan de stimulare a economiei. Pentru 2014 este anticipat un avans de 1,4%, dublu faţă de ritmul de 0,7% estimat în ianuarie.
Pentru economia mondială, FMI estimează în 2014 o creştere de 4%, cu 0,1 puncte sub cea prognozată în ianuarie.
În raport se mai arată că economiile avansate au evitat două mari pericole pentru redresarea globală, respectiv spargerea zonei euro şi aşa-numita prăpastie fiscală în SUA.
Fondul anticipează agravarea contracţiei economice în Italia în acest an, la 1,5%, de la 1% estimată în ianuarie. Pentru Spania instituţia prognozează un declin de 1,6%, cu 0,1 puncte mai mult. În cazul Franţei este aşteptată o scădere a PIB de 0,1%, faţă de avansul de 0,3% estimat în ianuarie.
FMI consideră că BCE poate reduce în continuare dobânda de politică monetară.
Pentru Germania, Fondul a menţinut estimarea pentru acest an la o creştere a PIB de 0,6%, sub ritmul de 0,9% consemnat anul trecut. Blanchard consideră că ritmul redus de creştere pune sub semnul întrebării capacitatea centrului zonei euro de a susţine periferia.
Prognoza pentru economia Chinei a fost redusă de la 8,2% la 8%, iar cea a Indiei de la 5,9% la 5,7%. În cazul Braziliei estimarea a fost revizuită de la 3,5% la 3%.
Inflaţia va rămâne sub control la nivel mondial, iar preţurile mărfurilor ar putea scădea cu 2% în acest an faţă de 2013, odată cu creşterea ofertei de materii prime, precum petrol şi cereale.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace