- Home
- Economic
- WASHINGTON, (16.04.2013, 17:34)
- Anca Dumitrescu
FMI a redus estimarea de creştere a economiei mondiale şi cere Europei o politică monetară agresivă
Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea de creştere a economiei globale cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, şi cere Europei o politică monetară agresivă în condiţiile în care redresarea zonei euro este în urma restului lumii, potrivit noului raport World Economic Outlook.
Urmărește
409 afișări
FMI a redus estimarea de creştere a economiei mondiale şi cere Europei o politică monetară agresivă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Este pentru a patra oară consecutiv când FMI reduce estimarea referitoare la evoluţia economiei globale, informează Bloomberg.
Fondul a modificat şi prognoza privind economia zonei euro, anticipând o contracţie de 0,3%, peste cea de 0,2% estimată în ianuarie. Economia Franţei se va contracta, alături de cele ale Spaniei şi Italiei.
"Principala provocare rămâne în Europa, care trebuie să facă tot posibilul pentur creşterea cererii private", a declarat economistul şef al FMI, Olivier Blanchard. El a explicat că este nevoie de o politică monetară agresivă, respectiv întărirea sistemului financiar care nu este încă într-o formă grozavă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
FMI descrie o redresare economică în trei viteze, condusă de pieţe emergente, între care China, Statele Unite şi la urmă Europa, după lupta cu criza datoriilor care a necesitat susţinerea financiară a cinci ţări din regiune.
Principalul pericol imediat pentru economia mondială este recesiunea zonei euro, dar incapacitatea SUA şi Japoniei de a adopta planuri de reducere a datoriilor, pe termen mediu, va avea consecinţe, potrivit raportului.
Estimarea de creştere a economiei americane a fost redusă de la 2% la 1,9%, pentru a include impactul măsurilor automate de reducere a cheltuielilor. Avansul se va accelera însă la 3% în 2014, datorită redresării pieţei imobiliare, a îmbunătăţirii încrederii şi a măsurilor de stimulare ale Rezervei Federale.
Fondul a îmbunătăţit prognoza pentru creşterea economiei Japoniei în acest an de la 1,2% la 1,6%, datorită unui plan de stimulare a economiei. Pentru 2014 este anticipat un avans de 1,4%, dublu faţă de ritmul de 0,7% estimat în ianuarie.
Pentru economia mondială, FMI estimează în 2014 o creştere de 4%, cu 0,1 puncte sub cea prognozată în ianuarie.
În raport se mai arată că economiile avansate au evitat două mari pericole pentru redresarea globală, respectiv spargerea zonei euro şi aşa-numita prăpastie fiscală în SUA.
Fondul anticipează agravarea contracţiei economice în Italia în acest an, la 1,5%, de la 1% estimată în ianuarie. Pentru Spania instituţia prognozează un declin de 1,6%, cu 0,1 puncte mai mult. În cazul Franţei este aşteptată o scădere a PIB de 0,1%, faţă de avansul de 0,3% estimat în ianuarie.
FMI consideră că BCE poate reduce în continuare dobânda de politică monetară.
Pentru Germania, Fondul a menţinut estimarea pentru acest an la o creştere a PIB de 0,6%, sub ritmul de 0,9% consemnat anul trecut. Blanchard consideră că ritmul redus de creştere pune sub semnul întrebării capacitatea centrului zonei euro de a susţine periferia.
Prognoza pentru economia Chinei a fost redusă de la 8,2% la 8%, iar cea a Indiei de la 5,9% la 5,7%. În cazul Braziliei estimarea a fost revizuită de la 3,5% la 3%.
Inflaţia va rămâne sub control la nivel mondial, iar preţurile mărfurilor ar putea scădea cu 2% în acest an faţă de 2013, odată cu creşterea ofertei de materii prime, precum petrol şi cereale.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe