- Home
- Economic
- WASHINGTON, (17.07.2012, 11:26)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI a redus prognozele de creştere economică mondială pentru acest an şi 2013
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus prognozele de creştere economică globală pentru 2012 şi anul viitor, teama fiind criza datoriilor de stat din zona euro care ar putea prelungi recesiunea din Spania şi încetini expansiunea pieţelor emergente, precum China şi India.
Urmărește
347 afișări
FMI a redus prognozele de creştere economică mondială pentru acest an şi 2013 (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Pentru acest an, prognoza FMI a fost coborâtă cu 0,1 puncte procentuale, la plus 3,5%, iar estimarea pentru 2013 a fost corectată cu 0,2 puncte, de la 4,1% la 3,9%, potrivit Prognozei Economcie Mondiale prezentată de creditorul de la Washington.
Raportul prezintă date privind evoluţia celor mai mari economii dezvoltate şi emergente ale lumii şi pune accentul pe criza financiară şi economică de la periferia zonei euro.
Fondul anticipează o creştere economică mondială de 3,5% pentru acest an, respectiv 3,9% pentru 2013, prognoze condiţionate însă de două premise importante, anume că acţiunile anticriză ale liderilor europeni vor fi suficiente pentru a îmbunătăţi treptat situaţia statelor aflate în dificultate, iar măsurile recente de politică monetară adoptate în unele state emergente pentru stimularea economiei vor începe să-şi facă efectul, se spune în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
FMI estimează că economia Spaniei se va contracta în acest an cu 1,5%, iar anul viitor cu 0,6%, în timp ce pentru Italia este estimată o scădere de 1,9% a Produsului Intern Brut în 2012, urmată de un declin de 0,3% în 2013.
Germania, cea mai mare economie europeană, va creşte în acest an cu 1% şi în 2013 cu 1,4%, iar Franţa, a doua putere economică din zona euro, va înregistra în 2012 un avans modest, de 0,3%, care ar trebui să se extindă la 0,8% anul viitor.
Pentru Statele Unite, FMI estimează o creştere economică de 2% în acest an, respectiv 2,3% în 2013, iar Japonia va înregistra creşteri de 2,4%, respectiv 1,5%.
Marea Britanie va afişa în 2012 o majorare de numai 0,2% a PIB, limitată de criza din zona euro, dar poate miza anul viitor pe un plus de 1,4%.
În dreptul Canadei sunt trecute estimări de plus 2,1% în acest an, respectiv plus 2,2% în 2013.
În rândul economiilor emergente, China va creşte în acest an cu 8% şi în 2013 cu 8,5%, prognoze cu 0,2, respectiv 0,3 puncte procentuale mai slabe decât cele înaintate în aprilie.
Prognoza de creştere economică a Indiei a fost revizuită în scădere cu 0,7 puncte procentuale pentru ambii ani analizaţi, la 6,1%, respectiv 6,5%.
Estimările pentru Rusia au fost modificate în sens negativ cu 0,1 puncte, la 4% şi 3,9%.
FMI anticipează pentru Brazilia o creştere economică de 2,5% în acest an, cu 0,6 puncte mai slabă decât estimarea din aprilie, respectiv 4,6% pentru 2013.
Economia zonei euro ar urma să se contracte cu 0,3% în acest an, pentru a creşte cu 0,7% în 2013, iar PIB-ul UE va stagna în 2012 şi va urca cu 1% anul viitor, potrivit prognozei FMI.
La nivelul economiilor dezvoltate se va înregistra o creştere economică de 1,4% în acest an, urmată de o expansiune de 1,9% în 2013, iar statele cu economii emergente ar urma să afişeze creşteri de 5,6%, respectiv, 5,9% în cei doi ani.
Marile bănci centrale ale lumii, de la Rezerva Federală a SUA, la BCE, la Banca Populară a Chinei, au redus dobânzile sau au extins programele de lichiditate în ultimele săptămâni pentru a încuraja creditarea şi a stimula economia, strategie care aminteşte de reacţia coordonată a instituţiilor în urma crizei financiare mondiale din 2008.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe