FMI acceptă un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2009

Misiunea FMI a convenit cu Guvernul un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2009, faţă de nivelul de 2% aprobat prin lege, sub condiţiile îngheţării fondului salarial şi alocării eventualelor venituri suplimentare exclusiv pentru investiţii, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la negocieri.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului FMI acceptă un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2009

FMI acceptă un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2009

"S-au recalculat veniturile şi cheltuielile pentru acest an şi s-a acceptat un nivel al deficitului de 4,6%, sub rezerva menţinerii fondului de salarii actual şi a condiţiei ca orice venit în plus faţă de noua prognoză să fie cheltuit exclusiv pentru investiţii. Este o situaţie excepţională şi se acceptă un deficit excepţional", au spus sursele citate.

Potrviti acestora, o altă condiţie o reprezintă elaborarea legii responsabilităţii fiscale, care să cuprindă şi obligaţia construcţiei bugetare multianuale începând cu 2010.

"Scrisoarea de intenţie cuprinde politicile generale care să demonstreze capacitatea Guvernului de a reintra sub 3% din PIB în următorii trei ani, pentru că în această situaţie de criză Fondul nu vede o echilibrare a bugetului mai devreme de acest termen", au adăugat sursele menţionate.

Principalele prevederi ale scrisorii de intenţie privesc reformele structurale, politica fiscală, legislaţia muncii, respectiv salarii şi pensii, şi politica referitoare la companiile de stat.

Potrivit unei declaraţii recente a secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Publice Bogdan Drăgoi, Comisia Europeană ar putea accepta un deficit bugetar pentru România de peste 3% din PIB în acest an, faţă de 2% proiecţia iniţială, dacă acest nivel ar fi negociat cu FMI, având în vedere situaţia de criză.

Bugetul actual pentru 2009 este construit pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro).

În termeni absoluţi, cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate pentru acest an la un total de 205,5 miliarde lei (echivalent a 51,3 miliarde euro), reprezentând 35,5% din PIB.

Citeşte şi:

CE ar urma să acorde României 4 miliarde de euro din pachetul de 19 miliarde

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici