FMI ar accepta indexarea salariilor dacă se adoptă rapid legea salarizării unice

Indexarea salariilor cu rata inflaţiei prognozate pentru acest an ar putea fi acceptată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) dacă autorităţile române adoptă rapid o lege "corectă" a salarizării unice în sistemul bugetar, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Urmărește
108 afișări
Imaginea articolului FMI ar accepta indexarea salariilor dacă se adoptă rapid legea salarizării unice

FMI ar accepta indexarea salariilor dacă se adoptă rapid legea salarizării unice (Imagine: Mediafax Foto)

"Există o presiune evidentă pe subiectul salarii, parte a discuţiilor privind chelutielile bugetare şi redimensioanarea acestora. Totuşi, experţii FMI nu vor o reducere a veniturilor populaţiei în momente de criză. Dacă Guvernul arată angajamentul pentru o salarizare responsabilă în sectorul public, ar putea să accepte o indexare cu rata inflaţiei prognozată pentru acest an, de 5%. Adoptarea rapidă a unei legi corecte a salarizării unice în sectorul bugetar este foarte importantă", au spus sursele citate.

Potrivit surselor citate, FMI doreşte un angajament clar al Guvernului că salariile bugetare nu vor mai fi majorate într-un ritm ridicat, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi.

"Nici nu se mai pune problema să se aplice majorările salariale de care s-a vorbit la sfârşitul anului trecut. Probabil în unele sectoare, care au beneficiat deja de creşteri, salariile vor fi îngheţate", au adăugat sursele citate.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marţi, că va susţine legea privind majorarea cu 33,6% a salariilor profesorilor, aşa cum a promis, mai ales că, potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale, retribuţiile cadrelor didactice trebuie să crească.

Guvernul şi sindicatele au convenit însă ca majorarea salarială de 5% în 2009, cu 3% la 1 aprilie şi 2% la 1 octombrie, să fie renegociată după data de 15 aprilie, când Ministerul Finanţelor va dispune de toate datele cu privire la execuţia bugetară pe primul trimestru al anului curent.

O delegaţie a FMI a venit, miercuri, într-o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale.

Principalele discuţii vizează execuţia bugetară pentru anul 2009 şi dimensionarea corectă a veniturilor şi chelutielilor programate.

Bugetul este bazat pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro).

Citeşte şi:

FMI vine la Bucureşti pentru a discuta un acord

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici