- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.01.2011, 15:38)
- Ovidiu Tempea - Mediafax , Ovidiu Tempea - Mediafax ,
FMI ar putea renunţa la acordul de la Viena, întrucât băncile menţin voluntar expunerea pe România
Fondul Monetar Internaţional ar putea renunţa la acordul de la Viena odată cu încheierea unei noi înţelegeri, de tip preventiv, întrucât băncile-mamă îşi menţin voluntar expunerea pe România, au declarat surse oficiale.
Urmărește
26 afișări
FMI ar putea renunţa la acordul de la Viena, întrucât băncile menţin voluntar expunerea pe România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit surselor citate, după ce FMI, CE şi BNR au convenit în luna iulie a anului trecut că expunerile pe piaţa românească pot varia într-o marjă de plus/minus 5% faţă de nivelul înregistrat în luna martie 2009, băncile nu şi-au diminuat expunerile, iar unele dintre acestea chiar au majorat-o.
De altfel, şeful misiunii FMI de evaluare în România, Jeffrey Franks, declara în octombrie 2010 pentru MEDIAFAX că acordul privind menţinerea expunerilor băncilor în România este unul temporar şi probabil nu va mai fi necesar într-un an şi jumătate, iar odată cu revenirea economiei, instituţiile financiare ar putea chiar să-şi crească voluntar finanţările.
"La următoarea întâlnire semestrială vom discuta cu băncile. Mai sunt necesare limite? Este timpul să ridicăm limitele pentru că ţara merge bine şi băncile îşi ţin banii în ţară? Este nevoie să ajustăm limitele? Vom analiza situaţia de la caz la caz la fiecare şase luni. Mă aştept ca peste un an şi jumătate să nu mai fie nevoie de acord", a afirmat atunci oficialul FMI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
Grupurile mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în august 2009, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească la nivelul din martie şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.
Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care deţin 70% din piaţa din România.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe