- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.10.2013, 17:49)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI avertizează: Riscuri politice în jurul alegerilor din 2014, care ar putea întârzia reformele şi deraia ţinte
Apariţia unor noi tensiuni politice în perioada premergătoare alegerilor de anul viitor, în special cele prezidenţiale, ar putea genera noi riscuri, precum întârzierea reformelor structurale convenite cu FMI, ratarea unor ţinte din program sau deteriorarea încrederii investitorilor, potrivit FMI.
Urmărește
861 afișări
FMI avertizează: Riscuri politice în jurul alegerilor din 2014, care ar putea întârzia reformele şi deraia ţinte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru vara anului viitor, iar cele prezidenţiale vor avea loc la sfârşitul lui 2014.
"Perioada premergătoare alegerilor parlamentare şi următoarelor alegeri prezidenţiale oferă o fereastră pentru reforme. Cu toate acestea, se menţin riscuri politice. Mai exact, anumite interese ar putea conduce la tentative de întârziere a unor reforme structurale deja întârziate, în special cele legate de companiile de stat", se arată în raportul experţilor FMI prezentat board-ului instituţiei, care vinerea trecută a aprobat un nou acord stand-by cu România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
Neimplementarea acestor reforme structurale ar putea accentua limitările existente şi ar putea conduce la o traiectorie mai modestă de creştere economică.
Mai mult, apariţia unor noi incertitudini politice în perioada premergătoare alegerilor din 2014, în special cele prezidenţiale, ar putea afecta încederea investitorilor şi a consumatorilor, avertizează Fondul Monetar Internaţional.
"Susţinerea politică pentru un acord cu FMI/CE (Comisia Europeană - n.r.) este largă, însă priorităţi divergente în interiorul coaliţiei vor pune probabil la încercare determinarea guvernului", notează FMI.
Creditorul de la Washington remarcă însă apariţia unor noi tensiuni politice între premier şi preşedinte în jurul politicilor economice, după o perioadă "relativ calmă".
Fondul aminteşte de problemele politice de anul trecut, care au condus la ratarea mai multor ţinte din program şi la întârzieri în ceea ce priveşte agenda de reforme structurale.
Programul preventiv derulat în perioada 2011-2013 s-a încheiat cu o întârziere de trei luni şi cu derogări.
Astfel, "escaladarea" tensiunilor politice interne, în special având în vedere alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, ar putea conduce la inversarea unor politici economice, riscând astfel nerespectarea unor obiective din program.
Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a avizat săptămâna trecută, la 27 septembrie, scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române şi a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
În scrisoarea de intenţie transmisă Fondului, Guvernul s-a angajat să îndeplinească mai multe condiţii prealabile şi criterii de referinţă structurale.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârşitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România. Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 14:06
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie