FMI: Economia României va reveni pe creştere "numai" în al doilea semestru din 2010

Evoluţia economiei României va depinde în următoarele trimestre de politicile interne, dar şi de contextul global, însă creşterea economică va intra în teritoriu pozitiv "numai" în al doilea semestru din 2010, a declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului FMI: Economia României va reveni pe creştere "numai" în al doilea semestru din 2010

FMI: Economia României va reveni pe creştere "numai" în al doilea semestru din 2010

"În timp ce unii indicatori pe termen scurt indică în continuare o deteriorare a condiţiilor eocnomice, alţi indicatori sugerează că rata contracţiei economice se temperează. Potrivit estimărilor din programul convenit cu România, economia va scădea în 2009 şi va stagna în 2010, în contextul în care creşterea se va relua numai în al doilea trimestru al anului viitor", a spus Lybek.

FMI anticipează o scădere în termeni reali a PIB de 4,1% pentru 2009, dar previzionează că economia îşi va reveni în 2011, când creşterea este estimată la 5%.

Produsul Intern Brut al României a scăzut în primul trimestru cu 6,4% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 2,6% comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut. În trimestrul patru din 2008, PIB a scăzut, în termeni ajustaţi, cu 3,4% faţă de perioada iulie - septembrie, economia intrând astfel în recesiune după două trimestre consecutive de scădere, în termeni ajustaţi sezonier.

"Condiţiile economice în primul trimestru s-au deteriorat şi în alte ţări. Prin urmare, declinul din România trebuie să fie privit într-un context mai larg. În al doilea rând, este important de menţionat că în timpul recesiunilor economice anterioare nu era ceva neobişnuit să existe o scădere bruscă la început, în locul unei deteriorări graduale a condiţiilor economice. Prin urmare, contracţia bruscă a activităţii economice nu a fost total neaşteptată", a arătat Lybek.

El a spus că FMI îşi menţine estimările privind evoluţia economiei, dar a menţionat că instituţia va continua să monitorizeze indicatorii, pentru a evalua dacă vor fi necesare schimbări ale cadrului macroeconomic care stă la baza programului, dacă se vor înrăutăţi în continuare condiţiile economice.

"Orice schimbare, dacă va fi necesară, va fi discutată cu Guvernul în timpul misiunii viitoare, programată orientativ pentru iulie - august", a precizat reprezentatul FMI.

Autorităţile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici