#TrebuieSaRepornimBusinessul  FMI: Economia României va scădea cu 5% în acest an, dar va avea o revenire rapidă

  • Fondul Monetar Internaţional estimează o scădere cu 5% a economiei României, din cauza pandemiei
  • În 2021, PIB-ul local ar urma să crească însă cu 3,9%
Urmărește
706 afișări
Imaginea articolului FMI: Economia României va scădea cu 5% în acest an, dar va avea o revenire rapidă

FMI: Economia României va scădea cu 5% în acest an, dar va avea o revenire rapidă

Fondul Monetar Internaţional estimează o scădere cu 5% a economiei României în acest an, o inflaţie de 2,2% un deficit de 5,5%, precum şi creşterea şomajului la peste 10%, pe fondul efectelor economice generate de pandemia de coronavirus.
 
Pentru 2021 FMI estimează o creştere economică de 3,9% pentru România, o inflaţie de 1,5%, un deficit de 4,7% şi scăderea şomajului la 6%, conform World Economic Outlook, lansat marţi.
 
Instituţia financiară estimează o scădere a economia globală va scădea cu 3% în 2020 din cauza măsurilor luate pentru limitarea pandemiei de coronavirus, cea mai puternică scădere de la Marea Depresie din anii 1930.
 
FMI anticipează o revenire parţială în 2021, cu economia mondială în creştere cu 5,8%, dar a spus că prognozele sale sunt marcate de „incertitudine extremă” şi că rezultatele pot fi mult mai grave, în funcţie de cursul pandemiei.
 
„Această recuperare în 2021 este parţială, întrucât se prevede că nivelul activităţii economice va rămâne sub nivelul pe care l-am proiectat pentru 2021, înainte de apariţia virusului”, a declarat Gita Gopinath, economistul şef al FMI.
 
În cel mai bun scenariu al FMI, lumea va pierde 9.000 de miliarde de dolari în doi ani, mai mult decât PIB-ul combinat al Germaniei şi Japoniei, a adăugat Gita Gopinath.
 
Previziunile FMI presupun că focarele de coronavirus nou vor creşte în majoritatea ţărilor în cel de-al doilea trimestru şi vor dispărea în a doua jumătate a anului, iar închiderea afacerilor şi alte măsuri de izolare vor fi treptat eliminate.
 
O pandemie care ar dura şi în al treilea trimestru ar putea provoca o contracţie suplimentară de 3% în 2020 şi o redresare mai lentă în 2021, din cauza efectelor falimentelor şi şomajului prelungit.
 
O a doua pandemie în 2021 ar putea provoca o reducere de 5 până la 8 puncte procentuale în previziunea de PIB global pentru anul viitor, menţinând lumea în recesiune pentru un al doilea an consecutiv.
 
„Este foarte probabil ca în acest an economia globală să experimenteze cea mai grea recesiune de la Marea Depresiune, depăşind cea observată în timpul crizei financiare globale de acum un deceniu”, a declarat FMI în raportul său. „Marea blocare, aşa cum s-ar putea numi, va reduce dramatic creşterea globală.”
 
Noile prognoze au apărut pe fondul reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, care se desfăşoară prin videoconferinţă săptămâna aceasta. În mod normal, întâlnirile atrag 10.000 de persoane într-o zonă aglomerată din centrul Washingtonului.
 
FMI estimează scăderi economice, pentru acest an, de 7,5% pentru zona euro, - 7% pentru Germania, -7,2% pentru Franţa, -9,1% pentru Italia şi -8% pentru Spania. Economia Poloniei ar urma să scadă ci 4,6%, a Rusiei cu 5,5%, a Bulgariei cu 4% iar a Cehiei cu 6,5%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici