- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI: Inflaţia din zona euro se va reduce
Inflaţia din zona euro se va reduce, probabil, de la nivelurile record actuale, în contextul în care economia încetineşte, dar Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să fie în continuare vigilentă, deoarece presiunile în sensul majorării preţurilor sunt ridicate, potrivit FMI, transmite Reuters.
FMI: Inflaţia din zona euro se va reduce
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a menţinut estimările privind creşterea economiei zonei euro cu 1,7% în acest an şi cu 1,2% în 2009. Creşterea economică a zonei euro s-a plasat, anul trecut, la 2,6%.
Datele ascund "o încetinire pe parcursul anului 2008 şi o re-accelerare spre trend în 2009", a anunţat instituţia financiară internaţională.
"Având în vedere încetinirea economiei şi faptul că preţurile la alimente şi energie se stabilizează, inflaţia ar trebui să se reducă apreciabil de la nivelurile actuale, deşi riscurile sunt ridicate", se arată într-un comunicat al FMI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Economiştii FMI anticipează că rata anuală a inflaţiei din zona euro va scădea, la un moment dat din 2009, sub 2%, ţinta BCE. Inflaţia din zona euro s-a accelerat de la 4% în luna iunie la 4,1% în iulie, potrivit estimărilor preliminare ale Biroului european de Statistică, Eurostat.
Totuşi, consideraţiile reprezentanţilor FMI în privinţa viitoarelor decizii de politică monetară ale BCE diferă, unii susţinând menţinerea costurilor creditării, alţii subliniând importanţa vigilenţei în faţa presiunilor asupra stabilităţii preţurilor.
BCE a majorat, în luna iulie, dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, pentru a ţine sub control anticipările inflaţioniste, aceasta fiind prima decizie de acest tip a instituţiei în decurs de peste un an.
Analiştii anticipează că banca centrală va menţine, joi, rata dobânzii de politică monetară la 4,25%, maximul ultimilor patru ani, în contextul indiciilor privind încetinirea economiei din zona euro.
Creşterea economiei din zona euro este înfrânată de preţurile ridicate la energiei şi alimentelor, de condiţiile mai aspre de creditare, încetinirea cererii la nivel global şi de aprecierea euro.
Există probabilitatea stabilizării costurilor petrolului şi alimentelor, după ce preţul ţiţeiului a scăzut de la nivel record de peste 140 de dolari pe baril, atins în luna iunie, în jurul nivelului de 125 de dolari pe baril în prezent.
Sistemul financiar al zonei euro se menţine solid, dar perspectiva privind stabilitatea acestuia este "foarte incertă", potrivit FMI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO