- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI lucrează la activarea unei facilităţi de creditare în situaţii de criză
Fondul Monetar Internaţional (FMI) lucrează la activarea unei facilităţi de creditare în situaţii de criză, pentru a demonstra că deţine suficiente lichidităţi pentru a ajuta ţările care au nevoie de sprijin şi a stabiliza economia mondială, au declarat doi oficiali ai FMI, transmite Bloomberg.
Statele care contribuie la această facilitate, între care China şi India, vor să se ajungă la un acord privind cât anume din linia de credit de 583 de miliarde de dolari ar trebui să fie disponibilă şi pentru ce perioadă, potrivit unuia dintre oficiali.
Discuţiile au loc în condiţiile agravării crizei datoriilor din Europa, demisia premierului portughez Jose Socrates provocând îngrijorarea că guvernul de la Lisabona se apropie de momentul în care va cere sprijin internaţional.
"Cel mai mare motiv de îngrijorare este riscul de contagiune din Portugalia şi de declanşare a unui nou val de împrumuturi de la Fond, din cauza incertitudinilor mondiale", a spus o altă sursă.
Activarea noii facilităţi de împrumut va conferi Fondului resurse suficient de mari să sprijine ţările care vor avea nevoie de ajutor.
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a cerut activarea facilităţii în urmă cu două săptămâni, la ratificarea unui acord convenit în aprilie 2009 de statele din G20, privind majorarea resurselor Fondului.
Activarea ar putea avea loc cel mai devreme săptămâna viitoare, a spus una din surse, obiectivul fiind ca aceasta să fie funcţională la reuniunea de primăvară a FMI, din 16-17 aprilie, a spus al doilea oficial.
Purtătorul de cuvânt al FMI, Willian Murray, a declarat că activarea "este consecinţa naturală a ratificării acordului".
Instrumentul de finanţare a fost majorat anul trecut de zece ori, de la 53 de miliarde de dolari, pentru a include 13 noi contributori, între care economii emergente precum China, Brazilia, India, Rusia şi Mexic.
Statele Unite sunt cel mai mare contributor la acest fond, printr-un acord de credit de 100 de miliarde de dolari aprobat în 2009 de preşedintele Barack Obama.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024