FMI: Noul acord UE este doar o soluţie parţială
Acordul de integrare fiscală şi coordonarea politicilor economice agreat de statele UE reprezintă un pas în direcţia corectă, dar nu o soluţie completă pentru criza datoriilor de stat, a declarat economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Olivier Blanchard.
FMI: Noul acord UE este doar o soluţie parţială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Sunt mai optimist decât în urmă cu o lună, cred că s-au făcut progrese. Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută este important, face parte din soluţie, dar nu reprezintă soluţia în întregime", a afirmat Blanchard la o conferinţă de afaceri organizată de publicaţia israeliană Globes la Tel Aviv.
Oficialul nu a precizat ce noi măsuri ar fi necesare.
Liderii europeni au convenit vineri la Bruxelles să semneze un nou acord pentru o guvernanţă fiscală strictă în zoan euro şi în UE, precum şi coordonarea politicilor economice. Marea Britanie, a treia mare economie din UE, a refuzat să se alăture acordului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Întrebat dacă declaraţiile politicienilor europeni cauzează volatilitate pe pieţe, Blanchard a afirmat: "O bună parte din volatilitate provine din declaraţii din Europa, care arată gama largă de opinii şi incapacitatea de a ajunge la un proces decizional logic".
Liderii europeni au convenit de asemenea ca statele UE să acorde FMI împrumuturi bilaterale de până la 200 miliarde euro, pentru a ajuta instituţia să sprijine ţările cu probleme din zona euro.
"Angajamentul de a ne da 200 miliarde euro este foarte important, pentru că acum putem merge la alte ţări să le spunem: «Europenii ne-au dat bani, voi puteţi ajuta?»", a arătat economistul şef al FMI.
Întrebat de Reuters dacă decizia Marii Britanii de a se izola este una favorabilă pentru economia ţării, el a spus: "Consider că este o chestiune pe care trebuie să o stabilească europenii".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO