FMI nu are fonduri suficiente pentru a salva Spania şi Italia

FMI dispune în prezent de fonduri de 280 miliarde de euro (400 miliarde de dolari), insuficinte pentru a ajuta şi Spania şi Italia, dacă se menţine modelul contribuţiei cu o treime la pachetele de ajutor extern pentru ţările din zona euro, folosit în cazurile Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Urmărește
1176 afișări
Imaginea articolului FMI nu are fonduri suficiente pentru a salva Spania şi Italia

FMI nu are fonduri suficiente pentru a salva Spania şi Italia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Odată cu agravarea crizei din zona euro, FMI se întreabă dacă o implicare mai puternică va risca banii şi credibilitatea instituţiei, notează cotidianul britanic Financial Times.

Dacă se menţine modelul folosit pentru Grecia, Irlanda şi Porrtugalia, Fondul abia ar avea bani să ajute Spania, în timp ce pentru Italia nici nu s-ar pune problema, din cauza resurselor limitate. Totuşi, din cauza nevoii disperate de credibilitate a zonei euro, credibilitate care, consideră unii investitori, ar putea fi asigurată de FMI, Fondul ar putea prelua rolul principal în a impune condţii ţărilor creditate, în timp ce îşi reduce contribuţia financiară.

Spania este un candidat mai bun pentru ajutorul FMI decât Grecia, notează publicaţia, întrucât are un nivel relativ scăzut al datoriei raportate la PIB. Potrivit primelor estimări, o contribuţie a FMI la un pachet de sprijin pentru Spania s-ar ridica la 200-300 de miliarde de euro, în timp ce instituţia are disponibile în prezent fonduri de circa 280 miliarde de euro.

O posibilitate pentru Spania ar fi şi o linie flexibilă de creditare, instrument lansat de Fond pentru statele cu probleme ale balanţei de plăţi, dar cu economie solidă.

Italia este, însă, prea mare pentru ca FMI să aibă o contribuţie serioasă. Unii experţi susţin chiar că dacă Italia ajunge într-o criză de fonduri, atunci problema este deja una la nivelul întregii Europe, iar soluţia nu mai poate fi individuală.

"FMI poate susţine economii medii şi mici. Nu poate sprijini zona euro. Asta va trebui să fie treaba Băncii Centrale Europene", consideră Domenico Lombardi, fost reprezentant al Italiei la FMI.

Orice implicare a FMI în Spania şi Italia va fi privită cu suspiciune de unele state emergente, însă zona euro trebuie să importe credibilitate de undeva. Dacă liderii zonei euro îşi vor înghiţi mândria şi vor permite FMI să aibă mai multă putere pentru mai puţini bani rămâne de văzut, notează Fianancial Times.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici