FMI nu va modifica semnificativ prognoza privind evoluţia PIB al României

Prognoza FMI privind evoluţia Produsului Intern Brut al României în 2010, respectiv o scădere de 0,5%, nu va fi modificată semnificativ după decizia autorităţilor de reducere a salariilor din sectorul bugetar şi majorarea TVA, a declarat pentru MEDIAFAX Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului FMI nu va modifica semnificativ prognoza privind evoluţia PIB al României

FMI nu va modifica semnificativ prognoza privind evoluţia PIB al României (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Fondul menţine deocamdată prognoza de contracţie economică de 0,5% în acest an, însă experţii instituţiei urmează să decidă în perioada următoare, pe baza unor noi date privind economia românească, dacă va fi nevoie de modificarea estimării în cadrul noii misiuni de evaluare, care va avea loc la sfârşitul lunii iulie.

Franks a spus totodată că FMI menţine estimarea privind o creştere economică pozitivă anul viitor, iar experţii Fondului se aşteaptă la o creştere trimestrială până la finele acestui an.

"Nu anticipăm că vor fi efecte negative suplimentare (asupra PIB, n.r.) din creşterea TVA comparativ cu cele din măsurile de tăiere a cheltuielilor anunţate anterior. Pensionarii vor avea mai mulţi bani de cheltuit, ceea ce va stimula economia, dar ceilalţi oameni vor plăti un TVA mai mare, deci vor avea mai puţini bani de cheltuit. Astfel, cele două efecte se vor anihila reciproc", a apreciat el.

Reprezentantul FMI a spus că ar fi fost bine ca România să aibă spaţiu pentru stimuli fiscali la începutul crizei, dar când a început criza România deja avea un deficit bugetar foarte mare.

În ceea ce priveşte majorarea TVA de la 19% la 24%, Franks a precizat că membrii board-ului FMI au fost "plăcut impresionaţi" de rapiditatea cu care Guvernul a găsit o alternativă la decizia Curţii Constituţionale de a nu aproba reducerea pensiilor.

Întrebat dacă primul set de măsuri, care includea reducerea pensiilor, ar fi fost mai adecvat, Franks a răspuns negativ, precizând că Fondul a propus chiar de la ultima vizită în România o majorare de taxe.

"Nu, de fapt noi suntem destul de mulţumiţi de actualul mix de politici. De fapt, în timpul ultimei vizite la Bucureşti noi am prezentat Guvernului un pachet de măsuri care includeau creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli. (…) Acum avem măsuri de 1% din PIB pe partea de creşterii veniturilor şi de 1,3% din PIB pe reducerea cheltuielilor, ceea ce este un pachet echilibrat", a explicat Franks.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de 910 milioane de euro, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României.

Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenţa a intrat în rezervele BNR.

România a încheiat în martie anul trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici