- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI permite Guvernului să dubleze în acest an plafonul garanţiei şi să încalce limita pentru Nabucco
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a permis Guvernului să dubleze în acest an plafonul garanţiilor acordate companiilor de stat sau private, de la 7,6 miliarde lei la 14 miliarde lei, limită care va putea fi chiar depăşită cu până la 9,6 miliarde lei pentru garanţii acordate în proiectul Nabucco.
Noul plafon al garanţiilor publice a fost convenit de Guvern şi FMI în negocierile de la începutul acestui an pentru încheierea acordului preventiv.
Premierul Emil Boc a anunţat, anul trecut, că firmele private care au câştigat proiecte europene vor avea posibilitatea să primească garanţii guvernamentale pentru a contracta împrumuturi cu care să susţină financiar aceste proiecte de investiţii.
În urmă cu doi ani, în negocierile dintre Guvern şi FMI pentru încheierea acordului de împrumut, plafonul de garanţii guvernamentale a fost fixat la 6 miliarde lei, majorat ulterior la la 7,6 miliarde lei pentru 2009 şi la 8,6 miliarde lei în 2010. Majorarea a fost acceptată sub condiţia ca garanţiile suplimentare faţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fie dedicate exclusiv finanţării în contrapartidă a proiectelor de investiţii finanţate de UE sau de alte instituţii multilaterale.
Memorandumul încheiat de Guvern cu FMI pentru acordul preventiv relevă însă că plafonul de garanţii luat în calcul pentru 2010 a rămas la 7,6 miliarde lei.
Proiectul Nabucco, pentru care FMI a acceptat depăşirea plafonului de garanţii, vizează creşterea securităţii energetice a Europei prin diversificarea resurselor de gaze naturale, care depind în prezent în mare măsură de importurile din Rusia. Gazoductul urmează să aducă gaze din Asia Centrală pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria.
Proiectul, evaluat la 7,9 miliarde euro, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania) şi Transgaz (România). Partenerii proiectului urmează să asigure 30% din necesarul de finanţare, restul fondurilor urmând să provină din împrumuturi de la agenţii de creditare a exporturilor şi bănci internaţionale.
Conform înţelegerii, fiecare acţionar trebuie să acopere garanţii bancare de două miliarde euro. La sfârşitul anului trecut, Bulgaria a cerut Uniunii Europene să permită ţărilor care dezvoltă proiectul Nabucco să nu includă în deficitul bugetar aceste garanţii.
Compania Transgaz a anunţat că, în primele luni ale acestui an, va solicita garanţii guvernamentale de împrumuturi pentru obţinerea finanţării.
Board-ul FMI a aprobat, la finele lunii martie, ce termenii noului acord încheiat cu România, de tip preventiv, care a început la 31 martie. Noul acord de tip preventiv, încheiat pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (3,46 miliarde de euro la cursul actual), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO