Produsul intern brut al Germaniei va scădea cu 0,3%, arată previziunile publicate marţi de instituţia cu sediul la Washington. Oficialii şi-au redus perspectivele, citând impactul persistent al crizei energetice care a declanşat anul trecut o recesiune ce a durat până în primul trimestru.
În timp ce previziunile sunt în concordanţă cu cele ale Bundesbank din Germania, contrastul cu creşterile economice ale altor state membre G7 subliniază provocarea cu care se confruntă cancelarul Olaf Scholz, care se luptă să reînnoiască modelul de creştere al celei mai mari economii europene, notează Bloomberg.
Sursa slăbiciunii este industria prelucrătoare, care a suportat greul crizei energetice, al cererii mai mici din partea Chinei şi al politicii monetare mai stricte.
Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, vor fi în fruntea clasamentului G7, cu o creştere de 1,8% în 2023.
Canada se află pe locul al doilea (1,7%), Japonia (1,4%) pe locul al treilea, Italia (1,1%) pe locul al patrulea, iar Franţa (0,8%) pe locul al cincilea, fiind urmată de Marea Britanie(0,4%) şi pe ultimul loc Germania(-0,3%).
Creşterea PIB-ului mondial va ajunge la 3% în acest an, ceea ce reprezintă un salt de 0,2 puncte procentuale.
Pierre-Olivier Gourinchas, directorul de cercetare al FMI, a declarat: „Economia globală continuă să se redreseze treptat în urma pandemiei şi a invaziei Rusiei în Ucraina”.