FMI prognozează o creştere economică de 7% în acest an pentru România, o estimare mai bună decât cea anterioară

  • FMI a dat publicităţii noile prognoze economice pentru România.
  • Au fost publicate concluziile analizei anuale pe care o face cu fiecare ţară conform articolului IV din statutul instituţiei.
Urmărește
929 afișări
Imaginea articolului FMI prognozează o creştere economică de 7% în acest an pentru România, o estimare mai bună decât cea anterioară

FMI spune că România a traversat cu bine anul 2020 având o scădere economică de numai 3,9%, un rezultat peste media uniunii europene care a avut o scădere economică de 6,2%.

Măsurile fiscale şi monetare luate de autorităţi au contribuit la reducerea scăderii economice din 2020 şi la o situaţie economică mai bună decât aşteptările.

“Prognozăm o creştere economică de 7% în 2021 care să fie susţinută de creşterea consumului privat şi acompaniată de o creştere tranzitorie a inflaţiei. Investiţiile publice vor fi susţinute de creştere fondurilor europene în special de noul program. Deficitul de cont curent este prognozat să se reducă moderat pe termen mediu odată ce consolidarea fiscal (reducere deficitului bugetar) îşi va produce efectele, iar decelerarea creşterii economice va îndrepta economia spre nivelul de potenţial optim”, spune FMI.

Economia României a recuperat pierderile din 2020, iar acum are o creştere accelerată: Guvernul mizează pe o creştere economică de 7%, în timp ce premierul, personal, se aşteaptă la o creştere economică de aproape 10%.

Comisia Europeană are o prognoză de 6,7% iar analiştii economici au prognoze care variază între 7-8%.

FMI spune că o creştere a ratei de vaccinare este cea mai importantă măsură de politică economică astfel încât recuperarea să fie cât mai rapidă.

FMI atrage atenţia că deşi economia i-a revenit există sectoare care sunt în continuare sever afectate şi de aceea noul plan de măsuri trebui să se adreseze acestora.

“Dacă recuperarea economică este mai susţinută autorităţile ar trebui sa economisească surplusurile de venituri”, menţionează FMI.

FMI spune că România are nevoie de măsuri suplimentare pe termen mediu pentru reducere deficitului bugetar spre ţinta de 3% din PIB.

Taxarea trebui să fie mai eficientă, menţionează instituţia.

Cheltuielile trebui să fie reprioritizate pentru susţinerea investiţiilor publice în acelaşi timp cu o creştere a salariilor şi a pensiilor sustenabilă.

Guvernanţa corporativă trebuie întărită iar programele anticorupţie sunt esenţiale, menţionează FMI.

Creşterea economică pe termen mediu a României depinde de atragerea resurselor financiare din planul PNRR.

În privinţa politicilor monetare şi financiare, FMI spune că BNR trebuie să aibă o politică care să susţină recuperarea economică astfel încât consolidarea fiscală la nivelul bugetului să fie mai puţin severă.

Creşterea inflaţiei trebuie monitorizată astfel încât să fie readusă în intervalul de prognoză.

BNR trebuie să se pregăteşte şi pentru creşterea creditelor neperformante astfel încât băncile să poată să susţină aceste pierderi.

Odată de criza se va absorbi rata de schimb RON/EUR trebuie să fie mai flexibilă pentru a absorbi şocurile interne şi a reducerea creşterea deficitului de cont curent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici