- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI recomandă Japoniei să tripleze taxa pe vânzări pentru a stabiliza finanţele publice
Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă Japoniei să crească treptat taxa pe vânzări, care are un efect similar TVA-ului, de la nivelul actual de 5% la 15% pe parcursul mai multor ani, pentru a reduce datoria publică şi a consolida încrederea în sustenabilitatea economiei, transmite Reuters.
Economia Japoniei ar trebui să-şi revină după recesiunea cauzată de cutremurul şi valul tsunami care au lovit în luna martie coasta de nord-est a ţării, anticipează FMI, cerând în acelaşi timp autorităţilor să adopte un nou buget de urgenţă şi să înceapă de anul viitor creşterea taxei pe vânzări, ca piesă centrală a unui program de consolidare fiscală pe termen lung.
"Pe termen lung, este clar că Japonia are nevoie de un proces de consolidare fiscală care ar începe, la un moment dat, să reducă povara datoriei publice raportată la PIB. Acesta este un element important, care va recâştiga încrederea poporului japonez privind sustenabilitatea pe termen lung, şi este de asemenea important pentru partenerii Japoinei", a declarat directorul general interimar al FMI, John Lipsky, într-un interviu acordat Reuters.
Cele trei mari agenţii de evaluare financiară sunt gata să reducă ratingul de credit al Japoniei, a treia mare economie a lumii, din cauza datoriei publice uriaşe care a depăşit deja de două ori PIB-ul de 5.000 de miliarde de dolari.
Datoriile au fost acumulate pentru a finanţa încercările guvernului de a combate o stagnare economică prelungită şi, mai recent, efectele crizei economice globale.
Cheltuielile publice sunt împovărate în acest an şi de costurile încă necunoscute cauzate de dezastrul natural din martie şi de criza nucleară declanşată de cutremur şi de valul tsunami.
Guvernul japonez îşi poate încă finanţa datoriile, însă ministrul Finanţelor, Yoshishiko Noda, a admis că reforma fiscală nu va putea fi evitată, deoarece îmbătrânirea rapidă a populaţiei urmează să crească puternic cheltuielile sociale ale statului.
FMi recomandă creşterea taxei pe consum la 7-8% anul viitor, de la 5% în prezent, pentru a finanţa reconstrucţia în urma dezastrului din martie.
Taxa ar trebui să rămână pe un trend de creştere şi în următorii ani, pentru a ajunge la 15%, contribuind pe termen lung la scăderea datoriei de stat, consideră Fondul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO