FMI reduce din nou prognoza de creştere a SUA 2022 la 2,3%, pe fondul reducerii consumului

Fondul Monetar Internaţional a avertizat marţi că evitarea recesiunii în SUA va fi "din ce în ce mai dificilă", reducând din nou prognoza de creştere economică a SUA pentru 2022 la 2,3%, de la 2,9% la sfârşitul lui iunie, în condiţiile în care datele au arătat o scădere a consumului, scrie Reuters.

Urmărește
239 afișări
Imaginea articolului FMI reduce din nou prognoza de creştere a SUA 2022 la 2,3%, pe fondul reducerii consumului

De asemenea, Fondul şi-a redus prognoza de creştere a PIB-ului real pentru 2023 la 1,0% de la 1,7% pe 24 iunie, când s-a întâlnit cu oficiali americani pentru o evaluare anuală a politicilor economice ale SUA.

Raportul final a fost revizuit pentru a reflecta revizuirile în scădere ale PIB-ului din primul trimestru al SUA şi datele slabe privind cheltuielile de consum din luna mai. Dar a continuat să evidenţieze provocările legate de inflaţia ridicată şi de creşterile abrupte ale dobânzilor Rezervei Federale, necesare pentru a controla preţurile.

Directorii executivi ai FMI spun, într-un comunicat, că o creştere amplă a inflaţiei "afişează riscuri sistemice atât pentru Statele Unite, cât şi pentru economia globală".

"Prioritatea politicii trebuie să fie acum încetinirea rapidă a creşterii salariilor şi a preţurilor fără a precipita o recesiune", a declarat FMI. "Aceasta va fi o sarcină dificilă".

Fondul a declarat că înăsprirea politicii monetare a Fed ar trebui să ajute la scăderea inflaţiei la 1,9% până în trimestrul patru din 2023, faţă de o prognoză de 6,6% pentru trimestrul patru din 2022.

Acest lucru va încetini şi mai mult creşterea economică a SUA, dar FMI a prezis în continuare că Statele Unite vor evita recesiunea.

Economistul Departamentului pentru emisfera vestică al FMI, Andrew Hodge, a declarat într-o postare pe blog că majorările de dobândă ale Fed şi reducerea cheltuielilor guvernamentale vor încetini creşterea cheltuielilor de consum "până la aproximativ zero la începutul anului viitor", atenuând tensiunile din domeniul ofertei.

"Încetinirea cererii va creşte şomajul la aproximativ 5% până la sfârşitul anului 2023, ceea ce ar trebui să scadă salariile", a spus Hodge.

Directorii executivi ai FMI au cerut, în prescripţiile lor de politică pentru guvernul SUA, adoptarea propunerilor de cheltuieli sociale şi climatice ale preşedintelui american Joe Biden, aflate în impas, afirmând că acestea ar favoriza creşterea participării forţei de muncă, ceea ce ar reduce inflaţia, contribuind în acelaşi timp la facilitarea tranziţiei către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

"Directorii au recomandat, de asemenea, să se renunţe la restricţiile comerciale şi la creşterile de tarife care au fost introduse în ultimii cinci ani", se arată în raport - o referire la tarifele vamale pentru produsele chinezeşti, oţel, aluminiu şi alte produse impuse de fostul preşedinte Donald Trump şi menţinute de Biden.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici