- Home
- Economic
- WASHINGTON, (19.01.2016, 12:55)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI reduce estimările de creştere a economiei globale, din cauza petrolului, dolarului şi Braziliei
FMI a redus estimările de creştere a economiei mondiale în 2016 şi 2017, din cauza declinului preţurilor materiilor prime, a blocajului politic din Brazilia care împinge ţara în recesiune, a prăbuşirii cotaţiilor petrolului şi a aprecierii dolarului, care limitează perspectivele economiei americane.
Urmărește
645 afișări
FMI reduce estimările de creştere a economiei globale, din cauza petrolului, dolarului şi Braziliei (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)
Economia globală va avansa cu 3,4% în acest an, anticipează FMI în raportul revizuit referitor la Perspectiva Economiei Mondiale publicat marţi, sub ritmul de 3,6% anticipat în octombrie, transmite Reuters.
Fondul se aşteaptă ca economia mondială să înregistreze un avans de 3,6% în 2017, faţă de estimarea de 3,8% publicată în urmă cu trei luni.
"Anul care vine va fi un an cu provocări mari, iar decidenţii trebuie să se gândească cum să reziste pe termen scurt şi la soluţii de stimulare a creşterii, dar este vorba şi despre perspectivele pe termen lung", afirmă economistul şef al FMI, Maurice Obstfeld, într-un articol care însoţeşte raportul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Potrivit FMI, economia globală a avansat anul trecut cu 3,1%, cel mai lent ritm după recesiunea din 2009. Creşterea pieţelor emergente şi a statelor aflate în dezvoltare a încetinit în 2015 pentru al cincilea an consecutiv.
Riscurile din economia mondială sugerează creştere mai lentă, iar lumea se confruntă cu trei mari ajustări, încetinirea pieţelor emergente, trecerea Chinei de la o creştere susţinută de exporturi şi producţie la una alimentată de consum şi renunţarea treptată de către Rezerva Federală a Statelor Unite la politica dobânzilor ultra-scăzute.
FMI avertizează că creşterea economiei mondiale poate fi deviată de la parcursul normal dacă aceste probleme nu sunt administrate corect.
Perspectiva de încetinire a creşterii mondiale şi turbulenţele din pieţe umbresc Forumul Economic Mondial care are loc în această săptămână la Davos, la care vor fi prezenţi directorul general al FMI Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, şi guvernatorul băncii centrale din India, Raghuram Rajan, alături de peste 2.500 de oficiali, şefi de companii, investitori şi membri ai mediului universitar.
"Nu îmi pot imagina că la Davos nu se va vorbi foarte mult despre starea economiei mondiale", a declarat Edmund Phelps, laureat al unui premiu Nobel în economie, care predă la Universitatea Columbia şi va participa la Davos.
Unul dintre motivele înrăutăţirii perspectivelor mondiale este revizuirea în scădere a estimărilor de creştere economică în ţările emergente. FMI a redus prognoza pentru aceste economii de la un avans de 4,5% anticipat în octombrie la unul de 4,3%. Potrivit Fondului, în regiunile emergente economia a crescut cu 4% în 2015.
Analiştii FMI au menţinut prognoza pentru economia Chineză la 6,3% pentru 2016. În cazul Braziliei, estimarea a fost redusă cu 2,5 puncte procentuale, la o contracţie de 3,5% în 2016.
Pentru Rusia, Fondul se aşteaptă la o contracţie de 1% în acest an, în timp ce în octombrie anticipa un declin de 0,6%.
În cazul economiilor dezvoltate, FMI prognozează o continuare a redresării, modestă şi inegală.
Fondul a redus estimarea privind avansul din SUA în acest an, de la 2,8% la 2,6%, cu un impact al dolarului puternic asupra producţiei, în timp ce preţurile scăzute ale petrolului vor limita investiţiile de capital.
FMI a îmbunătăţit prognoza referitoare la zona euro cu 0,1 puncte pentru acest an, la o creştere de 1,7%.
Instituţia a menţinut estimarea privind avansul economic al Japoniei în 2016 la 1% şi cea referitoare la Marea Britanie la 2,2%.
FMI a reiterat apelul ca politica monetară să rămână relaxată în ţările dezvoltate, iar guvernele să crească cheltuielile publice acolo unde este posibil şi să continue reformele structurale.
Pe fondul valului de refugiaţi din Siria, este esenţial ca ţările europene să ajute migranţii să se integreze în economiile lor, pentru a tempera temerile legate de excluziunea socială şi costurile bugetare pe termen lung şi pentru a profita de posibilele avantaje pe termen lung ale venirii acestora, consideră analiştii FMI.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe