FMI reduce prognozele de creştere a zonei euro: Germania a încetinit, Italia a stagnat

Creşterea economică a zonei euro urmează să încetinească mai mult decât s-a estimat anterior, întrucât criza din industrie ar putea afecta sectorul serviciilor, pe fondul tensiunilor comerciale globale prelungite, a informat, miercuri Fondul Monetar Internaţional, relatează Reuters.

Urmărește
496 afișări
Imaginea articolului FMI reduce prognozele de creştere a zonei euro: Germania a încetinit, Italia a stagnat

FMI reduce prognozele de creştere a zonei euro, din cauza încetinirii din Germania

Potrivit estimărilor FMI din Regional Economic Outlook: Europe, prezentat miercuri, PIB-ul celor 19 ţări ale zonei euro va înregistra o creştere de 1,2% anul acesta, revizuind estimările de 1,3% făcute anterior în aprilie. Aceasta reprezintă o încetinire semnificativă comparativ cu expansiunea de 1,9% a anului trecut.

Economia zonei euro va creşte cu 1,4% în 2020 şi în 2021, a spus FMI, reducând estimarea precedentă a creşterii de 1,5% pentru ambii ani.

Cauza principală a încetinirii prognozată de FMI este creşterea slabă din Germania, cea mai mare economie a zonei euro, dar şi stagnarea Italiei, a treia cea mai mare economie a blocului.

În ceea ce priveşte Germania, Fondul Monetar Internaţional estimează că aceasta va înregistra o creştere de doar 0,5% în acest an, faţă de o expansiune de 0,8% pe care FMI o prevăzuse în aprilie.

De asemenea, FMI şi-a redus prognoza de creştere şi pentru Franţa, a doua cea mai mare economie a blocului, care ar uma să înregistreze o apreciere de 1,2% în acest an, în loc de 1,3% cum se estima anterior.

Pentru a combate încetinirea, FMl şi-a reiterat apelul pentru un „răspuns fiscal sincronizat” al guvernelor din zona euro, într-un mesaj clar adresat Berlinului pentru a investi mai mult.

Totodată, fondul explică că încetinirea este cauzată, în cea mai mare parte, de impactul tensiunilor comerciale globale asupra industriei blocului, care s-ar putea răspândi asupra industriei serviciilor, cel mai mare sector economic al blocului.

Procesul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană a fost, de asemenea, un motiv de îngrijorare, pentru că un Brexit fără acord ar avea efecte negative masive atât asupra Marii Britanii, cât şi asupra Uniunii Europene.

În cazul unui Brexit ordonat, care ar putea avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie, FMI a confirmat estimările anterioare conform cărora economia Marii Britanii va creşte cu 1,2% în acest an şi cu 1,4% în2020. Creşterea a fost de 1,4% în 2018.

Taguri:
fmi,
pib,
germania

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici