FMI regretă ingerinţa politică în economia Ungariei

Ingerinţa guvernului ungar în economia ţării, prin "schimbările frecvente şi imprevizibile de politică", a subminat încrederea investitorilor şi a afectat creşterea, care rămâne fragilă, se arată în raportul anual al FMI referitor la Ungaria.

Urmărește
409 afișări
Imaginea articolului FMI regretă ingerinţa politică în economia Ungariei

FMI regretă ingerinţa politică în economia Ungariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statul şi-a sporit amestecul în economie prin schimbări frecvente şi imprevizibile de politică. Asociate cu slăbirea instituţiilor naţionale, acestea au afectat investiţiile, care au atins cel mai redus nivel din ultimii zece ani", potrivit raportului.

Economia Ungariei s-a contractat în 2012 cu 1,7%. FMI se aşteaptă ca PIB-ul Ungariei să stagneze în 2013, din cauza cererii interne reduse, în timp ce exporturile vor rămâne singura sursă de creştere. Pe termen mediu, creşterea economiei ungare va fi modestă.

"Creşterea lentă din ultimii ani a fost determinată de mediul extern dificil, factori structurali şi erorile guvernului. Ungaria are nevoie de un mix diferit de politici, pentru stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă", a declarat Thanos Arvantis, şeful misiunii FMI în Ungaria.

FMI apreciază angajamentul Ungariei de a menţine deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB, dar critică în schimb mijloacele de respectare a obiectivului.

"Consolidarea bugetară din ultima perioadă a fost realizată prin măsuri fiscale controversate", potrivit Fondului, care cere raţionalizarea sistemului fiscal, pentru a îmbunătăţi atractivitatea pentru investiţii, piaţa muncii şi creşterea economică.

FMI recomandă totodată ca seria de reduceri ale dobânzii de politică monetară "să ia o pauză", întrucât nu poate înlocui alte politici de stimulare a creşterii economice. Raportul subliniază totodată importanţa independenţei băncii centrale.

Gyorgy Matolcsy, fost ministru al Economiei, fidel premierului Viktor Orban, a fost numit în luna martie la conducerea băncii centrale ungare, în locul respectatului Andras Simor, al cărui mandat a ajuns la termen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici