FMI revizuieşte drastic prognoza privind creditarea sectorului privat în România

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit sever prognoza privind evoluţia creditării sectorului privat din România în 2009, de la un avans de 16%, estimat în iunie, la o scădere nominală de 1,7%, potrivit datelor din raportul Fondului privind prima evaluare a acordului stand-by.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului FMI revizuieşte drastic prognoza privind creditarea sectorului privat în România

FMI revizuieşte drastic prognoza privind creditarea sectorului privat în România (Imagine: Mediafax Foto)

Instituţia financiară internaţională indică valori mai optimiste pentru următorii doi ani, respectiv un avans al împrumuturilor neguvernamentale de 5,6% în 2010 şi o creştere substanţial mai mare în 2011, de 13,2%.

Raportul notează că finanţările acordate sectorului privat au crescut cu 54,5% în 2006, 60,4% în 2007 şi cu 33,7% anul trecut.

"Tensiunea financiară a slăbit considerabil datorită pachetului de asistenţă financiară internaţională şi pieţelor financiare globale în revenire, dar condiţiile de creditare se menţin dure", se arată în raportul de evaluare al FMI.

Experţii noteză că de la anunţarea programului cursul de schimb s-a menţinut stabil în linii mari, ceea ce i-a permis băncii centrale să nu mai intervină în susţinerea monedei şi să injecteze
lichidităţi semnificative în lei în sistemul bancar. Ca rezultat, costurile de finanţare bancară s-au diminuat, ratele de pe piaţa interbancară au coborât spre nivelul ratei de politică monetară, iar diminuarea primei externe de risc a redus presiunea pe ratele dobânzilor practicate la depozite.

"Condiţiile de creditare rămân, totuşi, în continuare strânse având în vedere standardele de creditare mai stricte, deteriorarea calităţii activelor şi cererii mai scăzute, iar creşterea creditului real a încetinit considerabil de la 25% la sfârşitul lui 2008 la 5% până la jumătatea lui 2009", se spune în document.

Experţii FMI arată că BNR va continua să îşi adapteze poziţia de politică monetară în funcţie de inflaţie şi condiţiile de pe piaţa valutară, atrăgând atenţia că riscurile asociate perspectivei inflaţiei sunt în direcţia reinflamării, deoarece o recoltă agricolă proastă în 2009 ar putea adăuga presiuni asupra preţurilor produselor alimentare (care reprezintă în jur de 38% din coş). Ei consideră în prima parte a anului inflaţia primară a raspuns lent la slăbirea cererii, iar potenţialele presiuni suplimentare de depreciere ar putea încetini dezinflaţia.

"Mai exista ceva spaţiu de relaxare monetară, dar este recomandată o abordare precaută având în vedere că inflaţia în România rămâne mult peste media UE, că pe viitor pot apărea presiuni pe preţuri şi că economia este vulnerabilă la presiuni semnificative de depreciere din cauza datoriei mari în valută neacoperită (unhedged) înregistrată de sectorul nefinanciar, mai ales populaţie", consideră experţii instituţiei internaţionale.

FMI estimează ca inflaţia din decembrie se va plasa la 4,3%, sub punctul central de 4,5% avut în vedere la momentul negocierii acordului stand-by, în luna martie.

Pentru sfârşitul anului 2010, FMI se aşteaptă la un avans al preţurilor de consum cu 3% şi la o uşoară inflamare până în decembrie 2011, la 3,2%.

Banca Naţională a României a revizuit în scădere, la începutul lunii august, prognozele de inflaţie pentru decembrie 2009 şi decembrie 2010, de la 4,4% la 4,3% în acest an, respectiv de la 2,8% la 2,6% pentru anul viitor.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici