FMI: Riscul unei recesiuni severe în statele cu economii emergente din Europa s-a redus

Riscul unei recesiuni severe în statele cu economii emergente din Europa s-a redus, însă presiunile şi vulnerabilităţile persistă, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind stabilitatea financiară mondială.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului FMI: Riscul unei recesiuni severe în statele cu economii emergente din Europa s-a redus

FMI: Riscul unei recesiuni severe în statele cu economii emergente din Europa s-a redus

La nivel global, posibilitatea unei recesiuni severe s-a redus, după ce măsurile fiscale concertate ale guvernelor au susţinut o creştere a apettitului pentru risc şi un declin al volatilităţii. Investitorii au început să renunţe la activele considerate sigure pentru cele cu grad de risc mai mare, se arată în raport.

De asemena, riscul pe pieţele emergente s-a redus, reflectând recuperarea preţului materiilor prime, reluarea intrărilor de capital şi creşterea preţurilor activelor. Asigurarea fluxurilor financiare pentru sistemul bancar rămâne slabă, au precizat specialiştii FMI.

În economia mondială, condiţiile financiare s-au îmbunătăţit, faţă de luna aprilie, când FMI a publicat ultimul raport privind stabilitatea financiară mondială.

"Intervenţiile fără precedent ale autorităţilor au îmbunătăţit condiţiile financiare şi au redus riscul unei prăbuşiri sistemice, iar aşteptările privind recuperarea economică au crescut", se arată în raport.

Dependenţa sectorului financiar de susţinerea masivă a statului a avut ca rezultat un transfer fără precedent al riscului din domeniul privat către cel public.

Fondul recomandă pregătirea unor strategii, pe termen mediu, pentru reducerea intervenţiei statului odată cu normalizarea situaţiei.

FMI a înrăutăţit prognoza privind evoluţia economiei mondiale în 2009, cu 0,1 puncte, la un declin de 1,4%, dar pentru 2010 a îmbunătăţit estimarea cu 0,6 puncte, la o creştere de 2,5%, potrivit datelor revizuite privind perspectivele economiei mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici