FMI: România a făcut paşi importanţi în restaurarea stabilităţii macroeconomice

România a făcut paşi importanţi în restaurarea stabilităţii macroeconomice şi ajustarea dezechilibrelor de dinaintea crizei, iar echilibrarea bugetului prin tăierea cheltuielilor cu salariile şi creşterea de taxe va ajuta la atenuarea impactului social al acestor măsuri, potrivit FMI.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului FMI: România a făcut paşi importanţi în restaurarea stabilităţii macroeconomice

John Lipsky, first deputy managing director în cadrul FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În pofida unei reduceri semnificative a economiei, autorităţile române au făcut paşi importanţi înspre restaurarea stabilităţii macroeconomice şi atingerea unei ajustări ordonate a dezechilibrelor de dinaintea crizei", a declarat într-un comunicat John Lipsky, first deputy managing director în cadrul FMI.

El a afirmat că autorităţile şi-au asumat măsuri ambiţioase pentru a contracara slăbirea poziţiei fiscale şi pentru a pregăti terenul pentru o îmbunătăţire sustenabilă a finanţelor puiblice. De asemenea, Lipsky crede că echilibrarea fiscală prin tăierile de cheltuieli şi creşterile de taxe vor ajuta la atenuarea impactului social.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, prin tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, şi să majoreze veniturile prin majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8% din PIB.

Lipsky a menţionat că autorităţile de la Bucureşti s-au angajat să facă aceste ajustări sustenabile pe termen mediu prin aplicarea de reforme structurale.

"Vor să completeze legea responsabilităţii fiscale recent aprobată cu reforme a sistemului public de pensii şi salarii, reducerile de personal din sectorul bugetar, reforme în domeniul sănătăţii şi finanţelor publice locale, precum şi eforturile de a creşte colectarea", a adăugat Lipsky.

Totodată, el a precizat că politicile financiare şi monetare ale autorităţilor sunt prudente şi proactive şi ajută la prezervarea stabilităţii financiare în contextul crizei financiare globale.

"Deşi mai este loc de relaxare a politicii monetare, autorităţile sunt precaute, în special ca urmare a incertitudinilor legate de impactul creşterii TVA asupra preţurilor", menţionează Lipsky.

El crede că autorităţile române vor continua abordarea proactivă în ceea ce priveşte supravegherea şi reglementările sistemului bancar şi vor rămâne vigilente faţă de situaţia regională care nu s-a stabilizat încă, dar şi faţă de incertitudinile legate de calitatea portofoliului de împrumuturi.

Board-ul FMI a aprobat vineri a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de 913 milioane de euro, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici