FMI: România e obligată să informeze FMI despre companiile monitorizate, inclusiv eventuale demiteri
Ministerul Finanţelor şi cel al Muncii, dar şi alte instituţii, vor furniza FMI toate datele privind companiile publice aflate în monitorizare la începutul acordului încheiat cu instituţia internaţională, precum şi sancţiunile luate în cazul neîndeplinirii ţintelor stabilite.
FMI: România e obligată să informeze FMI despre companiile monitorizate, inclusiv eventuale demiteri
"În timpul programului, informaţiile vor cuprinde şi documentele privind sancţiunile aplicate - scăderea salariilor şi demiterea conducerii în conformitate cu prevederile Ordonanţelor 37/2008 şi 79/2008 - dacă bugetele şi ţintele de restructurare ale companiilor nu sunt realizate", potrivit memorandumului tehnic de înţelegere semnat de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional, care a fost publicat miercuri.
Prevederile memorandumului tehnic de înţelegere au fost prezentate de MEDIAFAX la începutul lunii aprilie, după încheierea misiunii FMI la Bucureşti, care a negociat termenii acordului stand-by, aprobat de boardul instituţiei financiare internaţionale la înce.
La a doua revizuire a acordului, ţintele trimestriale indicative pentru 2010 vor fi stabilite pe bugetele primelor 30 de companii de stat, în funcţie de valoarea cheltuielilor din 2009, privind profiturile înainte de impozitare şi dobânzii, exceptând subvenţiile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Potrivit memorandumului, Guvernul va dispune măsuri suplimentare de monitorizare a companiilor cu capital integral sau majoritar de stat pentru reducerea volumului de arierate şi încadrarea în cheltuielile de personal, după modelul de supraveghere financiar-bugetară derulat în anii anteriori cu FMI.
"Guvernul va verifica mult mai atent, prin Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii, companiile cu capital integral sau majoritar de stat şi filialele acestora, pentru diminuarea volumului de arierate, creanţe şi pierderi, precum şi pentru a se asigura că nivelul cheltuielilor de personal va fi menţinut în limitele stabilite în bugetele de venituri şi cheltuieli", se mai arată în memorandum.
Sistemul de monitorizare va fi aplicat după modelul derulat în anii anteriori cu FMI, în care companiile de stat erau verificate periodic din punct de vedere al cheltuielilor de personal şi al fondurilor cheltuite.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO