FMI: Stabilitatea financiară nu a fost asigurată la nivel mondial. Trebuie rezolvate probleme majore

Stabilitatea financiară la nivel mondial nu a fost asigurată şi trebuie rezolvate încă probleme majore, la aproape patru ani de la declanşarea celei mai grave crize financiare după Marea Depresiune, potrivit unei revizuiri a raportului Global Financial Stability Report al FMI, din octombrie 2010.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului FMI: Stabilitatea financiară nu a fost asigurată la nivel mondial. Trebuie rezolvate probleme majore

FMI: Stabilitatea financiară nu a fost asigurată la nivel mondial. Trebuie rezolvate probleme majore

În raport să arată că interacţiunea dintre riscurile bancare şi cele privind datoriile suverane din zona euro rămâne un factor critic, fiind necesare măsuri strategice pentru eliminarea vulnerabilităţilor bugetare şi din sectorul bancar.

La nivel mondial, sunt necesare reforme în domeniul reglementărilor, pentru a aduce sectorul financiar pe o bază solidă.

În acelaşi timp, politicile permisive din economiile avansate şi fundamentele pozitive din unele state emergente stimulează intrările de capital. Din acest motiv, decidenţii din statele emergente trebuie să urmărească atent semnele de apariţie a bulelor speculative.

Redresarea economică în două viteze, mai lentă în ţările dezvoltate decât în cele emergente, implică probleme de strategie şi a sporit sensibilitatea pieţei la riscurile legate de sustenabilitatea datoriilor.

În pofida îmbunătăţirii condiţiilor din piaţă, după raportul din octombrie al FMI, riscurile privind datoriile suverane din zona euro s-au amplificat, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale au atins niveluri record.

Presiunile pieţei asupra Irlandei au determinat guvernul acestei ţări să urmeze exemplul Greciei şi să solicite sprijin financiar internaţional.

Potrivit FMI, în Uniunea Europeană sunt necesare mai multe măsuri pentru reducerea incertitudinilor şi refacerea încrederii în pieţe.

Astfel, testele de stres aplicate băncilor trebuie să fie riguroase şi credibile şi să fie asociate cu planuri concrete, cu termene clare pentru recapitalizarea şi restructurarea instituţiilor financiare viabile dar subcapitalizate, iar cele neviabile să fie închise.

Mărimea Fondului European de Stabilitate Financiară ar trebui extinsă, iar mandatul facilităţii să fie mai flexibil.

Pentru ţările în care sistemul bancar reprezintă o mare parte din economie, este esenţial să fie asigurat un acces suficient la fonduri.

Introducerea unor mecanisme pan-europene de acţiune în sectorul bancar, precum şi în domeniul bugetar ar permite decuplarea riscurilor suverane de cele bancare, potrivit FMI.

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să continue să pună la dispoziţia băncilor lichidităţile necesare şi să menţină programul de achiziţie de obligaţiuni, dar cu recunoaşterea faptului că au caracter temporar şi nu au menirea de a rezolva problemele.

În Statele Unite, sunt necesare eforturi pentru rezolvarea problemelor asociate pieţei imobiliare.

La nivel global, au avut loc progrese privind reformarea reglementărilor, deşi există impedimente legate de "instalarea unei stări de oboseală" şi de complexitatea problemelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici