- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI sugerează băncilor centrale majorarea ţintelor de inflaţie la 4%
O analiză a FMI sugerează băncilor centrale că majorarea ţintelor de inflaţie de la 2% la 4% ar permite ca politicile monetare să fie mai eficiente în combaterea deflaţiei, în perioadele de criză.
FMI sugerează băncilor centrale majorarea ţintelor de inflaţie la 4% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În analiza numită "Rethinking Macroeconomic Policy"" (Regândirea Politicii Macroeconomice) se arată că ţinta de 2% folosită de majoritatea băncilor centrale este suficientă "într-o lume cu şocuri de mică amploare".
"În timpul crizei financiare din 2008, care a dus la prăbuşirea pe scară largă a cererii agregat, băncile centrale nu au putut reduce dobânzile sub nivelul zero, ceea ce a limitat eficienţa politicii lor monetare", potrivit analizei.
O inflaţie medie mai ridicată şi un nivel corespunzător al dobânzilor ar fi făcut posibilă reducerea mai amplă a dobânzilor, limitând declinul producţiei şi deteriorarea poziţiilor bugetare, potrivit autorului lucrării, Olivier Blanchard, director pentru cercetare la FMI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Factorii decidenţi trebuie să reanalizeze atent beneficiile şi costurile inflaţiei, să recunoască faptul că şocurile economice se pot produce în continuare, de la crize financiare, pandemii şi până la atacuri teroriste asupra unui centru economic important.
Analiza, la care au contribuit consultantul FMI Giovanni Dell'Ariccia şi Paolo Mauro, şef de divizie la departamentul pentru probleme bugetare al FMI, cere evaluarea avantajelor şi dezavantajelor unei ţinte de inflaţie mai ridicată.
O altă întrebare este dacă economiştii trebuie să relaxeze politica monetară în cazul încetinirii puternice a inflaţiei, pentru preveni deflaţia, chiar dacă măsura implică riscul accelerarea creşterii preţurilor, în eventualitatea avansului neaşteptat la cererii, se mai arată în document.
Autorii argumentează totodată că politicile bugetare discreţionare survin de obicei prea tâziu pentru a combate recesiunile, întrucât implementarea lor durează.
Astfel, există motive serioase pentru îmbunătăţirea factorilor de stabilizare automată a bugetelor, cum ar fi reducerile de taxe, în cazul în care şomajul depăşeşte un anumit prag, spre exemplu de 8%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40