Prima pagină » Economic » FMI susţine că inteligenţa artificială va afecta aproape 40% din locurile de muncă

FMI susţine că inteligenţa artificială va afecta aproape 40% din locurile de muncă

Inteligenţa artificială va afecta aproape 40% din locurile de muncă la nivel mondial, iar economiile avansate se vor confrunta cu o expunere mai mare decât pieţele emergente şi ţările cu venituri mici, potrivit unei analize a Fondului Monetar Internaţional.
FMI susţine că inteligenţa artificială va afecta aproape 40% din locurile de muncă

„În majoritatea scenariilor, inteligenţa artificială va agrava probabil inegalitatea globală, o tendinţă îngrijorătoare pe care factorii de decizie politică trebuie să o abordeze în mod proactiv pentru a împiedica tehnologia să alimenteze şi mai mult tensiunile sociale”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, într-o postare pe blogul său cu privire la acest studiu.

Efectul inteligenţei artificiale asupra inegalităţii veniturilor va depinde în mare măsură de cât de mult îi completează tehnologia pe cei cu venituri mari. O productivitate mai mare din partea angajaţilor şi a companiilor cu venituri ridicate ar creşte randamentul capitalului, mărind decalajul de bogăţie, a spus Georgieva. Ţările ar trebui să ofere „plase de siguranţă socială cuprinzătoare” şi programe de reconversie profesională pentru lucrătorii vulnerabili, a adăugat ea, potrivit Bloomberg.

Deşi există potenţialul ca inteligenţa artificială să înlocuiască în totalitate unele locuri de muncă, scenariul cel mai probabil este că aceasta va completa munca umană, potrivit analizei. Economiile avansate ar putea avea aproximativ 60% din locurile de muncă afectate, mai mult decât ţările emergente şi cele cu venituri mici.

Punctul de vedere al lui Georgieva cu privire la inteligenţa artificială coincide cu întâlnirea liderilor politici şi de afaceri la nivel mondial în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, unde inteligenţa artificială este un subiect de discuţie.

Companiile au investit bani în această tehnologie emergentă, ceea ce a stârnit uneori îngrijorarea angajaţilor cu privire la viitorul lor. Un exemplu este Buzzfeed care a anunţat că intenţionează să utilizeze inteligenţa artificială pentru a ajuta la crearea de conţinut şi şi-a închis departamentul de ştiri, concediind peste 100 de angajaţi.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu în decembrie privind legislaţia care stabileşte măsuri de protecţie privind inteligenţa artificială, în timp ce SUA încă îşi cântăreşte poziţia federală de reglementare.