FMI: Ţările emergente vor avea nevoie de rezerve valutare de până la 900 mld. dolari
Statele emergente, cu excepţia Chinei şi a producătorilor de petrol, vor avea nevoie, în următorii cinci ani, de rezerve valutare de 400-900 de miliarde de dolari, în condiţiile în care economiile se vor reface după criza financiară, potrivit FMI.
FMI: Ţările emergente vor avea nevoie de rezerve valutare de până la 900 mld. dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pentru următorii zece ani, Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează că necesarul de rezerve valutare al unui grup format din 118 state emergente, cu excepţia Chinei şi a producătorilor de petrol, ar putea fi de 1.300-2000 de miliarde de dolari.
"Este posibil ca cererea pentru rezervele valutare să depăşească estimările", potrivit Fondului, care a luat în calcul, la efectuarea previziunii, că nu vor avea loc scăderi ale volumului de fonduri deţinute de state, după 2009.
Într-un raport al Fondului se arată că, la ieşirea din criză, multe ţări ar putea dori să îşi majoreze rezervele şi mijloacele de protecţie, având în vedere că astfel de crize au caracter ciclic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Conducerea FMI a propus alocarea unor drepturi speciale de tragere în valoare de 250 de miliarde de dolari, care să permită celor 186 de state membre ale instituţiei financiare să îşi majoreze nivelul de lichidităţi disponibile.
Propunerea a fost aprobată de conducerea FMI la 20 iulie, iar alocarea ar putea avea loc până la sfârşitul lunii august, în urma unui vot al statelor membre.
Potrivit raportului, rezervele valutare ale statelor au scăzut considerabil, întrucât guvernele au încercat să protejeze economiile de impactul crizei financiare şi recesiune.
Mai multe ţări au vândut din rezerve pentru a ridica nivelul lichidităţilor în valută, în timp ce altele au creat facilităţi în monedă străină pentru a susţine sectorul privat să facă faţă crizei mondiale a creditelor şi reducerii fluxului de capital privat.
Fondul consideră că intrările de capital privat net în ţările în curs de dezvoltare se vor reduce cu 100 de miliarde de dolari în 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu