- Home
- Economic
- KIEV, (10.12.2014, 16:51)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI: Ucraina ar putea avea nevoie de finanţare suplimentară de 15 miliarde de dolari
FMI a identificat un necesar de finanţare suplimentară a Ucrainei de 15 miliarde de dolari, pe lângă programul de 17 miliarde de dolari convenit cu autorităţile de la Kiev, instituţia avertizând guvernele occidentale că deficitul trebuie acoperit în următoarele săptămâni, pentru evitarea colapsului.
Urmărește
125 afișări
FMI: Ucraina ar putea avea nevoie de finanţare suplimentară de 15 miliarde de dolari (Imagine: Shutterstock)
Calculele FMI scot în evidenţă situaţia gravă în care se află economia ucraineană şi costul implicat de sprijinul acordat autorităţilor de la Kiev, care se confruntă cu separatiştii ruşi din estul ţării, relatează Financial Times.
Programul de finanţare în valoare de 17 miliarde de dolari a fost convenit în aprilie şi se încheie în 2016.
Oficiali occidentali participanţi la discuţii au declarat că sprijinul pentru suplimentarea masivă a ajutorului este scăzut, în condiţiile în care Kievul nu a reuşit să progreseze prea mult cu reformele economice şi administrative prevăzute în program.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Nu va fi uşor. Nu sunt prea mulţi bani disponibili", a spus unul dintre oficialii participanţi la discuţii.
Sursele au arătat că necesarul de finanţare a crescut din cauza contracţiei economice de 7% şi a prăbuşirii exporturilor în Rusia, cel mai mare partener comercial al Ucrainei, care au dus la retrageri masive de capital din ţară şi scăderea rezervelor băncii centrale.
Înainte de începerea ostilităţilor, estul Ucrainei asigura 16% din PIB-ul ţării.
În lipsa unui sprijin suplimentar, guvernul ucrainean va fi nevoit să reducă masiv bugetul sau să intre în incapacitate de plată.
De la începerea programului de asistenţă financiară al FMI, Ucraina a primit 8,2 miliarde de dolari, de la Fond şi alte instituţii financiare.
Comisia Europeană analizează acordarea unui al treilea ajutor Ucrainei, pe lângă cele 1,6 miliarde de euro (2 miliarde dolari) furnizate deja. Guvernul ucrainean a solicitat alte 2 miliarde de euro de la Bruxelles.
O delegaţie a FMI se află în prezent la Kiev pentru discuţii cu guvernul provind viitorul programului de sprijin.
Noul ministru ucrainean al Economiei, Aivaras Abromavicius, a declarat miercuri că guvernul vrea ca FMI să extindă programul de finanţare, din cauza înrăutăţirii perspectivelor economice.
"Dorim să extindem programul, din cauza situaţiei dificile. Se fac calcule", a spus Abromavicius, adăugând că este prea curând să se cunoască necesarul de bani.
Două surse de la Bruxelles au arătat că îngrijorarea privind finanţele Ucrainei a devenit atât de mare încât ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a spus că l-a sunat pe omologul său rus Anton Siluanov, pentru a-i cere să rostogolească un împrumut de 3 miliarde de dolari acordat de Rusia autorităţilor ucrainene, anul trecut.
Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, şi-a exprimat surpriza faţă de acest demers, afirmând că UE cere ajutorul Rusiei într-o perioadă în care o sancţionează din cauza acţiunilor întreprinse în Ucraina.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ucraina vinde aur în contextul crizei: Rezerva de metal preţios a scăzut la minimul din 2008
Citește și: Ucraina va cumpăra gaze de la Gazprom doar la nevoie. Europa va rămâne principalul furnizor
Citește și: Rusia a reluat livrările de gaze către Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe