- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI va colabora cu băncile pentru ca expunerea pe România să revină la nivelul din martie
FMI va colabora cu băncile-mamă ale sucursalelor din România pentru a readuce expunerea pe România la nivelul din luna martie, finanţările scăzând de atunci cu 2%, potrivit şefului misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks.
FMI va colabora cu băncile pentru ca expunerea pe România să revină la nivelul din martie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am stabilit să menţinem 100% din expunerea băncilor pe România la nivelul lunii martie şi conform datelor această conformare este de 98%. Vom continua să lucrăm cu băncile pentru realizarea acelui procent", a declarat Franks.
El a arătat că sectorul financiar din România a rezistat crizei economice şi turbulenţelor la nivel mondial mai bine decât se anticipase.
Franks a spus că rata solvabilităţii sistemului bancar este în prezent de 13%, faţă de nivelul minim de 8%, oferind astfel o marjă suplimentară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Principalele nouă bănci cu capital străin din România şi-au redus expunerea pe piaţa locală cu maxim 2% comparativ cu finele lunii martie şi nu a existat în nici un moment o schimbare de strategie privind o posibilă modificare a angajamentelor asumate, a declarat, vineri, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
El a atras atenţia că modalitatea de calcul al expunerilor băncilor în metodologie BIS (Banca Reglementelor Internationale) diferă de cea stabilită de banca centrală şi FMI. Reducerile de expuneri au fost de peste 1% - maxim 2% faţă de martie, potrivit metodologiei locale şi a FMI.
Totodată, Popa a spus că oficiali ai băncii centrale şi ai FMI se vor întâlni la Bruxelles pe 18 noiembrie cu principalele nouă bănci străine din România.
Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.
Băncile care au semnat acordurile - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit - deţin controlează 70% din piaţa din România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO