FMI: Va fi dificil pentru România să relaxeze politicile fiscale

Relaxarea politicii fiscale va fi greu de realizat în România în contextul actual, şi din cauza politicilor trecute, deşi într-o perioadă de recesiune apar "o mulţime" de idei bine intenţionate în sensul unei expansiuni fiscale, a declarat reprezentantul FMI pentru România, Tonny Lybek.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului FMI: Va fi dificil pentru România să relaxeze politicile fiscale

FMI: Va fi dificil pentru România să relaxeze politicile fiscale

"Este adevărat că atunci când eşti în recesiune există o mulţime de idei bine intenţionte pentru a avea expansiune fiscală, dar este dificil pentru România în contextul actual. (...) În primul rând, România a avut deficite bugetare mai mari chiar în ani când economia creştea foarte rapid. Anul trecut, economia creştea cu 7,1%, iar deficitul bugetar era de 4,9% din PIB, care este foarte mare. Acest lucru este nesustenabil", a declarat Lybek pentru MEDIAFAX.

El a mai arătat că readucerea deficitului bugetar la niveluri sustenabile este importantă pentru credibilitatea ţării, deoarece atunci când investitorii şi agenţiile de rating "se uită" la România, deficitul să fie la niveluri sustenabile.

"Ceea ce am încercat să facem în programul României cu FMI, UE şi instuituţiile financiare a fost să găsim un balans între trei factori, adică readucerea deficitului bugetar la un nivel sustenabil, să ne asigurăm că deficitul bugetar va putea fi finanţat, dar în acelaşi timp să fie evitate costuri foarte drastice, pentru că ar fi amplifica şi accelera recesiunea", a mai spus Lybek.

Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei, memorandumul tehnic indicând ţinte trimestriale, în condiţiile unor venituri bugetare anuale, fără sumele externe nerambursabile, de 166,72 miliarde lei şi a unor cheltuieli primare de 182,72 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici