- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.01.2011, 13:34)
- Ovidiu Tempea - Mediafax , Ovidiu Tempea - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI va pune accentul pe privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat
FMI va insista în negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind că prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate negocierilor.
Urmărește
45 afișări
FMI va pune accentul pe privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Problema marilor companii de stat va fi mult mai bine monitorizată în noul acord, iar FMI apreciază că prin privatizarea societăţilor viabile se va asigura şi o finanţare mai ieftină a deficitului bugetar", au declarat sursele citate.
Şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat săptămâna trecută, la Viena, că următorul acord cu România va cuprinde ţinte clare privind arieratele companiilor de stat, întrucât rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea creşterii economice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Potrivit FMI, arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care înregistrează pierderi se ridicau în noiembrie anul trecut la 7 miliarde lei, inclusiv restanţe privind obligaţiile bugetare
La sfârşitul săptămânii trecute, experţi din mai multe ministere şi consilieri ai premierului Emil Boc au discutat la Palatul Victoria, despre noile bugete de venituri şi cheltuieli ale companiilor de stat, care urmează să fie aprobate de Guvern în formă finală în luna februarie.
Ministerul Economiei a anunţat că va cere Guvernului un nou mandat pentru a iniţia privatizarea sau vânzarea de acţiuni minoritare la companiile din energie, după ce a primit şi în anii anteriori astfel de împuterniciri, dar fără rezultate notabile, estimând în continuare că poate atrage peste 10 miliarde euro.
Ministerul a elaborat deja un document prin care solicită acordarea unui mandat special din partea Guvernului privind administrarea, atragerea de investiţii şi valorificarea de acţiuni, până în 2012, la companiile din subordine.
Astfel de împuterniciri au fost solicitate şi obţinute şi în anii anteriori, de foşti miniştri ai Economiei, dar fără ca cele mai multe dintre privatizările pregătite să fie finalizate.
În prezent, există o serie de proiecte de hotărâri de guvern potrivit cărora statul este dispus să scoată pe bursă pachete de acţiuni de 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, ultimele două fiind deja în ringul bursier.
Deşi nu se află pe lista companiilor monitorizate, Guvernul analizează posibilitatea de a privatiza sau vinde pachete de acţiuni şi în cazul CEC Bank, Tarom sau Poşa Română.
Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton şi managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, estimează că Guvernul ar putea obţine, în următorii doi ani, aproape 1,5 miliarde de euro din vânzarea de acţiuni ale unor companii de stat.
În cadrul acordului actual, FMI şi Guvernul monitorizează evoluţiile financiare pentru zece companii de stat, respectiv Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.
România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.
O misiune FMI - CE a început a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se va analiza îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi vor fi negociate condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va încheia în data de 8 februarie.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe