- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.03.2015, 16:49)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FNGCIMM: Valoarea plăţilor solicitate de bănci pentru credite neperformante a crescut cu 45% în 2014
Valoarea cererilor de plată solicitate de bănci Fondului Naţional pentru Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru creditele acordate şi nerambursate a crescut cu 45% anul trecut, iar raportat la soldul garanţiilor, avansul a fost de 60%.
Urmărește
496 afișări
FNGCIMM: Valoarea plăţilor solicitate de bănci pentru credite neperformante a crescut cu 45% în 2014 (Imagine: Publimedia / Shutterstock)
"Procesul de curăţare a bilanţurilor operată de sistemul bancar, prin scoaterea creditelor neperformante în afara bilanţurilor, a avut un impact semnificativ asupra activităţii FNGCIMM, generând în 2014 faţă de 2013, o creştere cu 45% a valorii cererilor de plată solicitate de către bănci. Rata cererilor de plată calculată la soldul garanţiilor a înregistrat la sfârşitul anului 2014 o creştere cu 60% faţă de rata înregistrată la sfârşitul anului 2013", se arată într-un comunicat al Fondului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit
-
Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
În comunicat nu este menţionată valoarea cererilor de plată înregistrată anul trecut.
În anul 2014, FNGCIMM şi-a majorat provizioanele specifice de risc pentru garanţiile plătite, rata de acoperire cu provizioane a plăţilor ajungând la 94% la sfârşitul anului 2014, faţă de 67% în anul precedent.
Anul trecut, ponderea creditelor neperformante în soldul creditelor din sistemul bancar a scăzut la 13,99%, de la 23% în 2013.
FNGCIMM a acordat anul trecut garanţii în valoare de 6,5 miliarde de lei, care au susţinut credite de peste 9,4 miliarde de lei, aproape 90% pentru finanţarea capitalului de lucru.
Numărul total de garanţii acordate de FNGCIMM în anul 2014 a fost de 35.570, cu o medie lunară de acordare de circa 3.000 de garanţii. Soldul total al garanţiilor emise de FNGCIMM depăşea 15,1 miliarde lei sfârşitul anului trecut.
Ponderea valorică a garanţiilor acordate în 2014 pentru finanţarea investiţiilor a fost de 11,5% din total volum garanţii, în timp ce ponderea garanţiilor pentru finanţarea capitalului de lucru a reprezentat 88,5% din totalul garanţiilor acordate.
"Aceste date relevă aceeaşi tendinţă ce se manifestă şi pe piaţa creditării, respectiv menţinerea în rândul IMM-urilor a preferinţei pentru garanţiile acordate pentru creditele ce finanţează capitalul de lucru, comparativ cu cele pentru investiţii, determinată cel mai probabil de lipsa de apetit pentru risc a băncilor, dar şi de lipsa încrederii agenţilor economici în asumarea de riscuri pentru demararea proiectelor de investiţii", se apreciază în comunicat.
Pe de altă parte, FNGCIMM a acordat peste 8.400 garanţii firmelor mici şi mijlocii, cu o valoare garantată de peste 2,5 miliarde lei, în timp ce volumul creditelor susţinute a depăşit valoarea de 4,2 miliarde lei, rezultând o valoare medie a creditului garantat de circa 500.000 lei şi o valoare a garanţiei medii de aproximativ 300.000 lei.
Garanţiile au fost accesate în proporţie de 50% de întreprinderile mici, urmate de întreprinderile medii, cu 26%, microîntreprinderile având o pondere de 24%.
În decursul anului 2014, peste 60% din numărul de contracte de garantare emise de către FNGCIMM au înregistrat o valoare la acordare mai mică de 50.000 euro.
"Evaluăm impactul social al garanţiilor acordate în 2014, prin accesarea de către IMM-uri a produselor noastre, contribuind astfel, la menţinerea a circa 120.000 de locuri de muncă", se spune în comunicat.
Distribuţia garanţiilor acordate IMM în funcţie de domeniul de activitate al finanţării garantate relevă un apetit mai mare al companiilor din comerţ, cu un volum de 45% din total (garanţii în valoare de 1,137 miliarde lei), urmate de cele din industrie - 20% (502 milioane de lei), servicii - 15% (379 milioane lei), construcţii - 12% (293 milioane lei) şi agricultură - 8% (199 milioane lei).
Din perspectiva acordarii de garanţii din surse primite în administrare de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, FNGCIMM a emis în anul 2014 un număr de 617 garanţii în valoare totală de peste 809 milioane lei, din care 598 de garanţii au fost acordate unităţilor administrativ teritoriale, iar 19 garanţii au fost accesate de către IMM din sectorul agricol.
În ceea ce priveşte programul "Prima Casă", anul trecut, Fondul a acordat 26.650 garanţii, cu un volum de garantare de circa 2,2 miliarde lei, pentru finanţări accesate în valoare de peste 4,3 miliarde lei, cu o valoare medie a finanţării de circa 161.500 lei.
"În condiţiile dificile de finanţare a IMM-urilor, a riscurilor mari din activitatea de creditare datorită persistenţei efectelor crizei financiare şi a modificărilor în strategia finanţatorilor sub impactul noului cadru de reglementare bancară al UE, FNGCIMM a încheiat anul 2014 cu venituri operaţionale în valoare de 179,2 milioane lei şi cu un rezultat al exerciţiului financiar de 11,1 milioane lei", se mai spune în comunicat.
Fondul garantează creditele acordate de băncile comerciale în limita a maxim 80%.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe