- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FNPAR: Taxarea inversă poate înjumătăţi piaţa nefiscalizată, dacă va suferi unele modificări
Taxarea inversă la cereale şi plante tehnice ar putea reduce la jumătate piaţa nefiscalizată din domeniu, estimată la 1,4 miliarde euro, dacă va fi însoţită de măsuri precum recuperarea rapidă a TVA, a declarat, vineri, directorul executiv al Federaţiei Producătorilor Agricoli, Daniel Botănoiu.
"Suntem mulţumiţi cu această taxă, dar trebuie să suporte anumite corecţii. Vreau să îmi recuperez TVA-ul în 45 de zile, pentru că în prezent companiile aşteaptă până la doi ani controalele ANAF şi rambursarea se face întârziat. Vrem o listă întocmită de Ministerul Finanţelor cu restul companiilor, care dă posibilitatea de a fi controlaţi toţi cei de pe filieră şi vrem o măsură colaterală de susţinere a fermierilor, cum ar fi acordarea de credite cu dobândă subvenţionată", a afirmat reprezentantul Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
El a adăugat că borderoul de achiziţii utilizat în prezent este un document care încurajează piaţa nefiscalizată şi ar trebui înlocuit cu certificatul de producător.
Potrivit lui Botănoiu, segmentul nefiscalizat din sectorul cerealelor şi al plantelor tehnice acoperă 20% din piaţă, respectiv 1,4 miliarde euro, şi ar putea fi redus la jumătate prin îmbunătăţirea prevederilor privind taxarea inversă.
Preşedintele Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole, Victor Beznea, a declarat că taxarea inversă la cereale şi plante tehnice este o măsură benefică pentru lanţul agricol şi va contribui la îmbunătăţirea controalelor efectuate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
"Dacă se va colecta la nivelul produsului procesat vor fi mult mai uşor de efectuat controale, pentru că numărul procesatorilor este mult mai mic decât cel al producătorilor. În acest fel, ANAF va putea face faţă acestor controale, înainte fiind depăşită, deoarece trebuia să controleze până la două milioane de fermieri", a spus Beznea.
El a adăugat că piaţa nefiscalizată de pe filiera cerealelor era încurajată de comerţul intracomunitar.
"Cerealele intrau în ţară cu TVA zero, iar mulţi comercianţi le vindeau cu TVA. Statul pierdea, pentru că nu mai avea de unde să recupeze TVA. Ulterior, aceste firme au dispărut de pe piaţă. Prin aplicarea taxării inverse se elimină tortul din care se serveau aceşti hoţi", a spus Beznea.
El a estimat că într-un an agricol taxarea inversă va aduce în plus la bugetul de stat peste 500 milioane de euro.
Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, începând cu 1 iunie 2011 şi pentru circa doi ani, premierul Emil Boc susţinând că această măsură, pentru care au fost obţinute toate avizele UE, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale.
Potrivit ministrului Finanţelor, taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei în acest an şi 410 milioane lei anul viitor.
Ministerul Finanţelor a anunţat, în vara anului trecut, că a solicitat o derogare de la Comisia Europeană (CE) privind aplicarea TVA prin taxarea inversă pentru livrările de bunuri din interiorul ţării la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie.
După refuzul Comisiei, România a transmis forului european, în luna decembrie a anului trecut, o scrisoare în care restrânge sfera produselor pentru care solicită derogare de la regimul normal de taxare la cereale şi plante tehnice, respectiv porumb, grâu, orz, orzoaică, secară, soia, rapiţă, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr. Solicitarea se referea la o derogare pe doi ani de la principiul aplicării TVA în comerţul cu cereale.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Lazăr a declarat pentru MEDIAFAX, în luna ianuarie, că România a iniţiat acest demers la CE nu numai pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, ci şi ca răspuns la solicitările repetate primite din partea mediului de afaceri.
Ca răspuns, Direcţia Generală de Taxare şi Uniune Vamală din cadrul Comisiei Europene a aprobat, la jumătatea lunii ianuarie, solicitarea României privind taxarea inversă la cereale, măsură care a fost avizată la începutul lunii mai şi de către Consiliul UE.
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă aprobat, marţi, de Guvern se arată că, potrivit angajamentelor asumate de România în contextul procedurilor aferente obţinerii autorizării pentru aplicarea acestei măsuri, taxarea inversă pentru livrarea bunurilor din categoria cerealelor şi a plantelor tehnice se aplică pe o perioadă de doi ani de la data intrării în vigoare a acesteia, mai exact până la data de 31 martie 2013 inclusiv.
Potrivit datelor oficiale, România pierde anual din comerţul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplăţii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de către firmele de tip fantomă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO