- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (31.03.2009, 18:35)
- Stefan Musgociu , Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Bursa a urcat în martie cu 24,6%, cea mai bună evoluţie lunară din ultimii 4 ani şi 2 luni
Bursa a crescut în martie cu 24,6%, urmând linia ascendentă a marilor pieţe externe, şi a înregistrat astfel cea mai bună evoluţie lunară din ultimii patru ani şi două luni, însă brokerii nu cred că este o inversare de trend.
Urmărește
11 afișări
Un ritm mai alert de creştere al Bursei decât dinamica din martie nu a mai fost înregistrat din ianuarie 2005, când indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cu 27,8%.
"Am ajuns în punctul în care este posibil orice scenariu, fie ca revenirea să continue, fie să asistăm de acum încolo la o evoluţie în zig-zag. Un alt scenariu, pesimist, este acela în care creşterile nu vor continua şi vom avea scăderi din nou. Creşterile din martie au fost de amplitudine, însă trebuie să vedem dacă vor şi continua, mai ales pentru că au venit după o perioadă lungă de scăderi", a declarat pentru MEDIAFAX Răzvan Paşol, directorul general al firmei de brokeraj Intercapital Invest.
De la începutul anului trecut şi până la finele lunii februarie a acestui an, Bursa a urcat în doar trei luni, astfel că a scăzut cu 76,73% raportat la nivelul din 2007.
Bursa a încheiat în scădere numai şapte şedinţe din cele 22 de zile de tranzacţionare din luna martie, ceea ce a ridicat capitalizarea cu 10,89 miliarde lei (2,65 miliarde euro), de la 27,56 miliarde lei (6,42 miliarde euro) la finele lunii februarie, la 38,45 miliarde lei (9,08 miliarde euro).
Deşi piaţa a recuperat o parte semnificativă din declinul de 34,53% din primele două luni ale anului, indicele general al Bursei se plasează cu 21,56% sub nivelul de anul trecut. Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB, de 21,96 miliarde lei (5,18 miliarde euro), este astfel cu 5,14 miliarde lei (1,72 miliarde euro) sub nivelul din 2008, când capitalizarea a fost de 27,1 miliarde lei (6,9 miliarde euro).
La finalul şedinţei de marţi, acţiunile Erste aveau o valoare de piaţă de 16,48 miliarde lei (3,89 miliarde euro), respectiv aproape 43% din capitalizarea Bursei, de 38,45 miliarde lei (9,08 miliarde euro).
"Este greu de spus dacă a început perioada de creştere sau avem numai o revenire mai puternică pe un trend descendent, în ton cu restul pieţelor externe. Oricum, am observat că bursa este mult mai stabilă faţă de anul trecut, au intrat şi alţi bani în piaţă şi putem spune că a mai revenit încrederea investitorilor", a afirmat Octavian Molnar, directorul general adjunct al firmei de brokeraj IFB Finwest.
El a adăugat că revenirea pe creştere a pieţei nu înseamnă că probleme din economia reală au dispărut.
"Trebuie să vedem ce rezultate vor anunţa în principal băncile în primul trimestru şi mai ales la semestru, pentru că scăderile de anul trecut nu au fost determinate de problemele cu care se confruntau atunci, ci de cele care urmau să apară. Bursa a anticipat totdeauna evoluţia economiei reale. Acum, trebuie să vedem dacă rezultatele vor fi mai proaste decât anticipează piaţa, sau vor fi mai bune", a spus Molnar.
Investitorii au încercat să se protejeze de scăderile severe înregistrate în primele două luni de acţiunile din sectorul financiar prin achiziţia titlurilor companiilor din segmentul energetic. Cotaţiile titlurilor din sectorul energetic au scăzut în primele două luni cu 14,72%, de peste două ori mai puţin decât media pieţei.
Ulterior, în luna martie acţiunile acestor companii au crescut în medie cu 17,1%, plasând astfel indicele sectorial, BET-NG, cu 0,15% sub valorile de la finele anului trecut.
Jucătorii din piaţă au ridicat în martie cu 24,66% cotaţiile celor mai lichide zece acţiuni, după ce în primele două luni ale anului preţurile au scăzut cu 34,53%, astfel că indicele BET se plasează cu 18,4% sub valoarea de la finele anului trecut.
Traiectoria pieţei a fost urmată şi de titlurile societăţilor de investiţii financiare (SIF), care au avansat în medie cu 32,14%, recuperând o parte din declinul de 15,94% înregistrat în lunile ianuarie şi februarie. Indicele BET-FI se plasează astfel cu 14,06% mai jos faţă de nivelul din 2008.
Investitorii şi-au axat atenţia în martie în special pe sectorul bancar, unde cotaţia BRD a urcat cu 54,32%, iar acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 21,54%, în timp ce titlurile Erste au urmat traiectoria de pe piaţa de la Viena şi au câştigat 56,62%.
Acţiunile SIF Moldova au avut cea mai bună evoluţie de la categoria societăţilor de investiţii financiare, cotaţia urcând cu 57,87%. Creşterea accelerată a venit după ce conducerea societăţii a anunţat că va distribui dividende, deşi în luna anterioară a spus că nu va acorda cotă parte din profitul de anul trecut.
În acelaşi timp, preţul titlurilor Petrom a urcat cu 27,5% în luna martie, iar cotaţşia acţiunilor Rompetrol Rafinare a avansat cu 16,45%.
"Creşterile sunt urmarea atât a calmării pieţelor, cât şi a măsurilor luate de băncile centrale din întreaga lume pentru stoparea crizei. Revenirea bursei locale a fost influenţată şi de dividendele propuse de unele companii, acestea ridicând interesul investitorilor. Din raportările remise Bursei putem să vedem că sunt multe persoane interesate care au intrat la cumpărare. Sunt investitori care au avut lichidităţile necesare şi care au considerat că s-au atins minimele la mai multe acţiuni, iar asta a amplificat ascensiunea pieţei", a declarat directorul general al firmei de brokeraj Eldainvest, Adrian Mănăilă.
El consideră că un alt factor important care a dus la revenirea semnificativă a Bursei este şi acordul încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), întrucât a fost întărită astfel încrederea investitorilor străini în economia locală.
"Chiar şi numai la nivel de informaţie acest acord are un efect pozitiv asupra investitorilor. Banii vor acorda Băncii Naţionale a României mai mult spaţiu pentru a dinamiza creditarea, ceea ce dă speranţe pentru creştere economică şi în acest an", a mai spus Mănăilă.
România a convenit la jumătatea lunii asupra unui acord stand-by pe doi ani cu FMI pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Programul de ajutor extern urmează să fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington în următoarele săptămâni, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.
"Creşterile din ultimele şedinţe au fost determinate atât de evoluţia pieţelor externe, cât şi de acordul cu FMI, sau mai degrabă de condiţiile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru acest împrumut. Cred că sunt cele mai bune condiţii pe care România le-a obţinut vreodată", a afirmat Adrian Ceucă, directorul general adjunct al SSIF Broker.
Ceucă mai spune că pe termen scurt tendinţa pieţei va continua să fie pozitivă, întrucât investitorii vor fi influenţaţi de dividendele pe care companiile le anunţă, dar şi de interesul unora dintre jucători pentru acumularea de acţiuni la SIF-uri, pentru a participa la adunările generale ale acţionarilor.
"În acelaşi timp, sunt mulţi oameni de afaceri din România care consideră că preţurile au ajuns la niveluri atractive şi care dispunând de lichidităţi au început să intre la cumpărare. Nu ştiu dacă sunt mai mulţi investitori străini în piaţă în această lună, însă volumele mai mari tranzacţionate ar fi putut fi făcute şi de un jucător mai mare din România", a adăugat Ceucă.
El a mai afirmat că în continuare tendinţa Bursei de la Bucureşti va fi dată de traiectoria pieţelor externe, opinia sa fiind împărtăşită şi de directoul general al Intercapital Invest.
"Noi suntem foarte puternic corelaţi cu pieţele externe, iar în ultima lună investitorii au început să se uite şi la indicatorii companiilor, în condiţiile în care bursele din afară s-au mai liniştit. Oricum, investitorii se vor uita întotdeauna la tendinţa generală a pieţelor şi abia apoi vor lua în calcul şi factorii interni pentru a decide ce acţiuni cumpărăr sau vând", a conchis Paşol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe