- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Leul va continua să se întărească pe fondul semnalelor pozitive, deşi BNR a redus dobânda
Decizia BNR de a reduce rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%, a fost aşteptată de piaţă şi nu va avea efecte asupra leului, care va continua să se aprecieze faţă de moneda europeană pe fondul mai multor semnale pozitive legate de economia românească, consideră analiştii economici.
Leul va continua să se întărească pe fondul semnalelor pozitive, deşi BNR a redus dobânda (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
"Din dobândă nu poţi să modifici sentimentul puternic care a apărut pe piaţă. Sentimentul a fost mult prea negativ la finele anului şi acum devine mult prea optimist", consideră economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.
El atrage atenţia că aprecierea leului din ultima perioadă ajută la procesul dezinflaţionist, însă o apreciere excesivă ca urmare a unor ştiri pozitive despre economia românească după o lungă perioadă de timp ar afecta competitivitatea exporturilor, principalul motor de relansare al economiei în acest an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus miercuri dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7% şi a menţinut ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.
Economistul şef al ING Bank România, Nicolaie Alexandru - Chidesciuc, crede, de asemenea, în continuarea trendului de apreciere al leului, ca urmare a contextului favorabil intern, dar şi a evoluţiei pozitive de pe pieţele emergente.
"Trendul de apreciere o să continue, însă va fi o evoluţie care nu o să-i convină băncii centrale. Decizia de azi e încă o dovadă că BNR nu are încredere în propria prognoză de inflaţie de la finele anului, care ar permite o reducere a dobânzii la 6% în acest moment", spune Chidesciuc.
Analistul ING a fost printre puţinii economişti care au prevăzut o reducere a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază, mai mare decât anticipa restul pieţei şi decât a decis banca centrală.
Întrebat dacă aprecierea leului va continua, economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, a răspuns că decizia de miercuri nu schimbă estimarea băncii, respectiv un curs de 3,95 lei/euro la sfârşitul anului.
O prognoză similară pentru finele lui 2010 au şi analiştii BRD-Groupe Societe Generale, care se aşteaptă la o menţinere a ratei de schimb în jurul nivelului de 4,1 lei/euro până la mijlocul anului şi la aprecieri treptate în a doua jumătate.
Leul s-a depreciat în şedinţa de miercuri, dar dealerii au apreciat că această evoluţie nu a avut legătură cu reducerea dobânzii, fiind mai degrabă rezultatul unor intervenţii indirecte ale BNR pe piaţa valutară, mai ales în prima parte a şedinţei interbancare de miercuri, iar cursul a urcat până la 4,1050 lei/euro, după ce şi valutele ţărilor vecine au pierdut teren în faţa euro, pe fondul întăririi dolarului. Moneda naţională s-a menţinut pe depreciere şi în a doua parte a zilei.
Referitor la dobânda BNR, analiştii chestionaţi anticipează că va continua să scadă şi va influenţa ratele de pe piaţa interbancară, dar şi cele aplicate de bănci la credite şi depozite.
Analiştii BRD se aşteaptă la o nouă reducere cu 0,5 puncte a dobânzii de politică monetară în cel de-al doilea trimestru al anului, urmată de alte două tăieri de câte 0,25 puncte procentuale în trimestrul trei şi patru. Astfel, prognoza BRD indică o dobândă a BNR la finele anului de 6%.
Atât economiştii ING, cât şi cei de la Raiffeisen au o estimare centrală similară privind rata dobânzii de politică monetară, respectiv 6,25% pentru finele anului. Chidesciuc nu crede că nivelul va coborî sub 6% în 2010.
"La credite va exista o scădere, însă nu una foarte mare, pentru că piaţa se aştepta", a mai spus Chidesciuc.
În acelaşi timp, Anghel crede că scăderea ratelor va ajuta nerezidenţii care mizează pe diferenţialul de dobândă.
Economistul şef al Raiffeisen Bank consideră că decizia de miercuri va duce iniţial la scăderea dobânzilor pe piaţa monetară şi ulterior a ratelor la depozite şi la credite.
Majoritatea analiştilor chestionaţi de MEDIAFAX anterior deciziei de miercuri au anticipat reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, pe fondul unei performanţei bune în procesul de dezinflaţie şi pentru stimularea creditării.
În prima şedinţă de politică monetară din acest an, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să reducă dobânda de la 8% la 7,5%.
Banca centrală a redus în 2009 dobânda de politică monetară cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 8% pe an, şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit, de la 18% la 15%. în acelaşi timp, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani a fost redus de la 40% la 25% şi al celor cu scadenţă reziduală de peste doi ani de la 40% la zero.
Rata anuală a inflaţiei a coborât de la 6,3% în 2008 la 4,74% anul trecut, dar BNR a ratat ţinta pentru al treilea an consecutiv. Pentru 2009, banca centrală avea o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, iar, potrivit ultimei estimări a BNR, indicatorul urma să se plaseze la 4,5% la finele lunii decembrie.
Pentru 2010, BNR ţinteşte încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 - 4,5% şi estimează că rata anuală se va situa la 2,6%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO