Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg al Rusiei” are o avere uriaşă

Rusul este acuzat de complicitate la o multitudine de infracţiuni, printre care terorism, trafic de droguri, înşelăciune, spălare de bani, primire de bunuri furate şi conţinut infracţional pentru minori.

Urmărește
5018 afișări
Imaginea articolului Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg al Rusiei” are o avere uriaşă

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa

Pavel Durov (39 de ani), fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, a fost oprit aseară de autorităţile franceze, imediat după ce a aterizat pe aeroportul Le Bourget din Paris.

Pe omul de afaceri rus, sosit din Azerbaidjan cu avionul său privat în compania unei femei şi a unui bodyguard, îl aşteptatu agenţi ai Jandarmeriei de Transport Aerian (GTA), care au efectuat arestarea în baza unui mandat emis de sistemul de justiţie francez, în urma unei anchete preliminare, a dezvăluit postul de televiziune TF1, amintind că Telegram este considerată de Franţa complice la o serie de infracţiuni, precum traficul de droguri şi pornografia infantilă.

Creatorul aplicaţiei deţine, conform Forbes, o avere estimată la 15,5 miliarde de dolari. Telegram a fost lansată în 2013 de Durov, care, printre diferitele sale naţionalităţi, o are şi pe cea franceză.

Cunoscut sub numele de „Mark Zuckerberg al Rusiei”, bărbatul născut la Sankt Petersburg şi-a petrecut o mare parte din tinereţe la Torino, unde şi-a urmat tatăl, profesor de filologie clasică.

În 2014 a fost nevoit să părăsească Rusia, după ce a fost înlăturat din VKontakte, o reţea de socializare creată de el înainte de Telegram foarte asemănătoare cu Facebook, care a ajuns în mâna unor persoane apropiate preşedintelui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, îndoielile planează asupra arestării făcute ieri. Potrivit mandatului, miliardarul a putut fi oprit doar pe teritoriul francez.

„A făcut o greşeală în această seară. Nu ştim de ce”, a spus o sursă apropiată anchetei. Conştient de riscuri, creatorul uneia dintre cele mai răspândite aplicaţii din lume a evitat Europa în ultimii ani, preferând să călătorească în America Latină, ţările fostului bloc sovietic şi în Emiratele Arabe Unite (unde are şi cetăţenie).

După ce a fost plasat în arest de către bărbaţii ONAF (Oficiul Naţional Antifraudă) care l-au înştiinţat despre arestare, Durov a fost prezentat unui judecător. „Cu siguranţă va fi plasat în detenţie provizorie”, a spus o sursă. O modalitate de a-l împiedica pe omul de afaceri să părăsească ţara.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici