- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.08.2011, 15:29)
- Ovidiu Tempea - Mediafax ,
Fondul de Garantare va contribui cu bani la transferul activelor şi pasivelor băncilor cu probleme
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare va putea finanţa operaţiuni ce implică preluarea de active cu asumarea de pasive ale unei instituţii de credit intrate în incapacitate de plată sau pentru care BNR a instituit administrarea specială de către o altă bancă, potrivit unui proiect de ordonanţă.
Urmărește
183 afișări
Fondul de Garantare va contribui cu bani la transferul activelor şi pasivelor băncilor cu probleme (Imagine: Mediafax Foto)
"Resursele financiare (ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare- n.r.) vor fi utilizate pentru plata compensaţiilor aferente depozitelor garantate, sau, după caz, pentru finanţarea, inclusiv prin emiterea de garanţii, a operaţiunilor ce implică transfer de depozite garantate, în condiţiile stabilite de lege, iar cele prevăzute la alin. (1) lit. d) vor fi utilizate potrivit scopului pentru care au fost acordate (...) Fondul va finanţa, inclusiv prin emiterea de garanţii, operaţiuni ce implică transferul de depozite garantate ale unei instituţii de credit participante şi pentru care suma ce ar urma să fie plătită de Fond în cadrul respectivei operaţiuni este mai mică decât cea a compensaţiilor de plătit pentru respectivele depozite. În acest sens, Fondul are obligaţia de a pune la dispoziţia administratorului special, în conformitate cu solicitarea acestuia, informaţiile privind valoarea compensaţiilor de plătit şi, respectiv, finanţarea solicitată", se arată în proiectul de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.
Potrivit legislaţiei, în funcţie de calitatea activelor instituţiei de credit aflate în stare de faliment, băncile care preiau integral sau parţial bilanţul pot să îşi asume pasivele în mod diferenţiat, respectiv numai depozite garantate ori depozitele în totalitate, atât garantate, cât şi negarantate, ajungându-se până la preluarea în întregime a instituţiei de credit declarate în stare de faliment.
La încheierea celei mai recente evaluări din partea FMI şi CE, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a indicat printre măsurile convenite cu autorităţile române şi întărirea legislaţiei financiare, în special în ceea ce priveşte falimentul bancar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Proiectul de act normativ supus dezbaterii publice stabileşte şi că în situaţii excepţionale în care resursele financiare ale Fondului de Garantare ar fi insuficiente pentru acoperirea plăţii compensaţiilor, respectiv pentru finanţarea, inclusiv prin emiterea de garanţii, a operaţiunilor ce implică transferul de depozite garantate, Guvernul pune la dispoziţia Fondului, sub formă de împrumut, sumele necesare, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la solicitarea lor de către Fond.
Sursa fondurilor este reprezentată de veniturile din privatizare înregistrate în contul curent al Trezoreriei Statului, iar condiţiile de acordare/rambursare a împrumutului acordat de Guvern Fondului se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Până în prezent, FGDB a plătit în cazul falimentelor bancare doar compensaţii pentru depozitele garantate ale populaţiei, nefiind posibil transferul activelor către o altă bancă şi asumarea de către aceasta a datoriile băncii falimentare.
Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de către persoane fizice şi juridice (IMM) a fost majorat, în acest an, de la 50.000 euro la 100.000 euro. Pentru depozitele care depăşesc 100.000 de euro, s-a creat fondul pentru despăgubirea persoanelor prejudiciate în cursul administrării speciale.
Lichidităţile Fondului au urcat cu 400 milioane lei în prima jumătate a anului, la 2,1 miliarde de lei, şi au fost depuse primele sume la fondul de despăgubire a persoanelor prejudiciate în cursul administrării speciale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe