Fondul Knight Vinke deţine o participaţie de peste 1% la Carrefour

Fondul de investiţii Knight Vinke, cunoscut pentru schimbările impuse în companii mari după achiziţii de acţiuni la acestea, deţine o participaţie de peste 1% la grupul francez Carrefour, al doilea mare retailer la nivel mondial, transmite Reuters.

Urmărește
2 afișări

"Knight Vinke este acţionar al Carrefour de peste 12 luni. Am informat compania atunci când participaţia noastră a depăşit 1%. Discuţiile cu conducerea au fost confidenţiale şi nu pot furniza informaţii suplimentare", a declarat un purtător de cuvânt al lui Vinke.

Informaţia subliniază presiunile exercitate de investitori asupra Carrefour pentru ca un plan de redresare a activităţilor, lansat în 2009, să dea rezultate şi să ducă la creşterea cotaţiei acţiunilor.

Succesul a fost până în prezent limitat. După ce au crescut până la 41,28 euro pe unitate în septembrie anul trecut, titlurile au fost afectate de două avertismente privind profitabilitatea, din cauza hipermarketurilor din Brazilia.

Un acord de vânzare a unor active din Thailanda şi planurile de separare a lanţului de discount Dia şi a 25% din proprietăţile imobiliare europene nu au influenţat preţul acţiunilor.

La ora 12:50 GMT, acţiunile Carrefour erau în creştere cu 0,9%, la 32,68 euro pe pe unitate.

Knight Vinke Asset Management cumpără de regulă participaţii mici la companii europene importante şi apoi convinge alţi acţionari să i se alăture în campania de schimbare a strategiei acesteia.

De la înfiintare, în 2003, Knight Vinke a rămas cunoscut pentru schimbările impuse la grupul bancar HSBC, cel petrolier Royal Dutch Shell, compania franceză de utilităţi Suez şi grupul olandez de media VNU.

Participaţia la Carrefour este mică faţă de cota de 13,5% deţinută la retailer de Colony Capital şi Groupe Arnault, care au încercat la rândul lor să facă schimbări la Carrefour.

"Simplul fapt că un investitor activist cumpără o participaţie nu înseamnă că poate fi creată valoare peste noapte", a declarat Justin Scarborough, analist la RBS.

Colony Capital şi Groupe Arnault nu şi-au recuperat încă investiţia făcută în 2007 la Carrefour, la preţul de 50 de euro pe acţiune.

Knight Vinke este binecunoscut în Franţa, după ce a exercitat presiuni ca grupul energetic belgian Electrabel să fie cumpărat de Suez, în 2005. Apoi a avut un rol major în convingerea Suez şi Gaz de France de a separa şi lista Suez Environment, pentru ca cele două companii să poată fuziona.

Knight Vink deţine totodată, direct şi indirect, o participaţie de 17,3% la Kesa, al treilea mare retailer european de aparatură electrică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici