Fondul Proprietatea propune listarea OMV Petrom la bursa de la Londra şi analizează reducerea participaţiei

Fondul Proprietatea (FP) a propus acţionarilor OMV Petrom (SNP) listarea companiei de petrol şi gaze pe bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit având la bază acţiuni ale companiei, şi analizează variante pentru reducerea participaţiei deţinută la companie prin vânzarea unui pachet de cel puţin 4%.

Urmărește
681 afișări
Imaginea articolului Fondul Proprietatea propune listarea OMV Petrom la bursa de la Londra şi analizează reducerea participaţiei

Fondul Proprietatea propune listarea OMV Petrom la bursa de la Londra (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Subiectul listării a fost introdus de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, convocată pentru 22 septembrie. Fondul Proprietatea are o participaţie de 19% la OMV Petrom.

"Adunarea generală extraordinară a acţionarilor este convocată pentru aprobarea listării secundare a OMV Petrom pe Bursa de Valori din Londra prin emisiunea de certificate de depozit având la bază acţiuni suport, acţiuni existente ale OMV Petrom, ce se intenţionează a fi admise la listare pe lista oficială a Autorităţii de Supraveghere Financiară din Marea Britanie şi admise la tranzacţionare pe piaţa principală a Bursei de Valori din Londra, precum şi pentru împuternicirea directoratului OMV Petrom ca, în funcţie de condiţiile favorabile ale pieţei, să întreprindă toate acţiunile şi formalităţile necesare pentru punerea în aplicare a acestei aprobări", se arată în raportul transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucureşti pentru convocarea acţionarilor.

Atât aprobarea, cât şi împuternicirea sunt valabile până la data de 31 decembrie 2016.

"Listarea secundară avută în vedere este de aşteptat să conducă la diversificarea bazei de acţionari, creşterea vizibilităţii, extinderea acoperirii de către brokerii internaţionali şi îmbunătăţirea lichidităţii de tranzacţionare a societăţii", potrivit raportului transmis de OMV Petrom bursei.

Într-un raport separat transmis Bursei de Valori Bucureşti, Fondul Proprietarea a informat că analizează opţiunile strategice privind participaţia FP la OMV Petrom.

"Franklin Templeton Investment Management (Administratorul Fondului) doreşte să informeze acţionarii că, în conformitate cu angajamentul său de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a creşte lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, Fondul continuă să analizeze opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom S.A. (Societatea) sub pragul de  15% din capitalul social subscris al OMV Petrom inclusiv prin intermediul unei oferte publice privind atât acţiuni, cât şi Certificate de Depozit având drept suport acţiuni (Global Depositary Receipt în  limba  engleză - GDR), urmând ca GDR - urile să fie listate pe London Stock Exchange", se arată în raportul transmis de FP Bursei de Valori Bucureşti.

Orice asemenea tranzacţie este condiţionată atât de existenţa unor condiţii de piaţă favorabile, cât şi de obţinerea aprobărilor necesare, notează Fondul Proprietatea.

"Analiza rămâne în continuare deschisă, este subiect al altor numeroase elemente şi condiţii de piaţă, iar o decizie fermă de a merge mai departe cu o tranzacţie nu a fost încă luată. Astfel cum a fost  raportat  anterior (5 martie 2014), anunţuri subsecvente se vor face când o decizie fermă va fi luată în acest sens. Fondul  deţine în prezent 19% din capitalul social subscris al OMV Petrom (reprezentând 32,86% din valoarea activului net al Fondului la 31 iulie 2015) şi tinde să crească lichiditatea tranzacţiilor cu acţiuni ale OMV Petrom, rămânând dedicat dezvoltării cu succes a acesteia în calitate de acţionar pe termen lung", se arată în raport.

Aproape de ora 12:30, acţiunile OMV Petrom se aflau în scădere cu 0,6% pe bursa de la Bucureşti, în timp ce titlurile Fondul Proprietatea stagnau.

"Sună interesant, dar listarea la Londra ar avantaja doar pe Fondul Proprietatea. Grupul austriac OMV nu are nevoie de listare dublă. Dacă OMV va vrea, se va face, dar nu văd cum i-ar putea convinge. (...) Fondurile din spatele Fondului Proprietatea sunt disperate după bani, iar FP are nevoie de bani pentru noi răscumpărări de acţiuni", a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

Pentru a fi aprobată, propunerea Fondul Proprietatea are nevoie de votul pentru a 50%+1 din acţiunile OMV Petrom. Întrucât grupul OMV deţine pachetul majoritar la OMV Petrom, votul austriecilor va fi decisiv ân privinţa listării.

Fondul Proprietatea a încheiat recent al cincilea program de răscumpărare de acţiuni şi va începe în curând o a şase rundă de achiziţii de titluri proprii, vizând 891,77 milioane de acţiuni sau echivalent în GDR-uri, reprezentând  aproximativ 7,97% din capital. Un pachet de 7,97% din acţiunile Fondului ar avea o valoare de 767,1 milioane lei (173,4 milioane euro) la cotaţia actuală de pe bursă.

La cotaţia actuală din piaţă a acţiunilor OMV Petrom, aflate în scădere cu 0,6%, la 0,3766 lei/unitate, un pachet de 4% din acţiunile OMV Petrom ar valora 853,3 milioane lei (192,9 milioane euro).

Fondul Proprietatea a făcut un anunţ similar şi în martie anul trecut, când a informat că se gândeşte să vândă cel puţin 4% din acţiunile OMV Petrom, pachet evaluat la momentul respectiv la aproape 997 milioane lei (221 milioane euro) în funcţie de cotaţia din piaţă.

Fondul cu o participaţie situată tot la 19%, a anunţat în martie anul trecut că analizează opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom sub o deţinere de 15%.

Acţionarul majoritar al OMV Petrom este grupul austriac OMV cu o participaţie de 51,01%, urmat de statul român cu 20,6% şi Fondul Proprietatea, cu 18,99%.

Pe bursa de la Londra mai sunt listate dual şi companiile Romgaz (SNG), Electrica (EL) şi Fondul Proprietatea (FP).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici