Fonduri UE de peste 35 milioane de lei pentru reabilitarea iazului contaminat Batal, din Târgu-Mureş

Contractul de finanţare pentru fazarea proiectului Reabilitarea sitului poluat istoric Iaz Batal 30 hectare – Târgu Mureş, în valoare de aproximativ 35 de milioane de lei, a fost semnat joi, 28 septembrie.

Urmărește
845 afișări
Imaginea articolului Fonduri UE de peste 35 milioane de lei pentru reabilitarea iazului contaminat Batal, din Târgu-Mureş

Fonduri UE de peste 35 milioane de lei pentru reabilitarea iazului contaminat Batal, din Târgu-Mureş

Proiectul are ca scop reabilitarea sitului poluat istoric Iaz Batal pentru diminuarea riscului existent asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului ambient, cauzat de activităţile industriale desfăşurate aici în trecut. De asemenea, investiţiile vizează şi redarea în circuitul economic a suprafeţei respective, având în vedere că iazul se încadrează, din punct de vedere al profilului de activitate, la categoria depozite de deşeuri periculoase.

Valoarea totală aferentă fazei a doua a proiectului este de aproximativ 35 milioane de lei, aceasta urmând să fie finalizată la data de 31 decembrie 2020, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Astfel, vor fi finanţate lucrări complexe de investiţii, ce vor conduce la eliminarea riscului de contaminare pentru utilizatorii sitului, reducerea fluxului de substanţe anorganice în apa subterană, protejarea controlată a apelor de suprafaţă ş.a.

Beneficiarii proiectului sunt cei 15.000 de localnici - rezidenţi în municipiul Tîrgu–Mureş sau în comunele Cristeşti şi Nazna, aflate în imediata apropiere.

Situl poluat istoric Iaz Batal este situat pe malul drept al râului Mureş, ocupă o suprafaţă de 30 ha şi se află la aproximativ 4 km în aval de municipiul Tîrgu – Mureş (centru), în dreptul platformei de îngrăşăminte chimice a SC Azomureş SA. Implementarea proiectului de reabilitare a sa a început în perioada de programare 2007-2013, la nivelul oraşului Târgu-Mureş, şi se va finaliza prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, asigurând astfel materializarea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare, inclusiv îndeplinirea îndatoririlor în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor de reabilitare a siturilor contaminate, precum şi a celor stabilite prin documentele strategice la nivel naţional şi european.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici