Fondurile de pensii private au avut în 2010 un profit cumulat de 448 milioane lei, cu 61% mai mare

Fondurile de pensii private obligatorii şi facultative au înregistrat, anul trecut, un profit net cumulat de 448,1 milioane lei (106,4 milioane euro), în creştere cu 61% faţă de 2009, potrivit datelor centralizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Urmărește
13 afișări

Profitul fondurilor de pensii reprezintă câştigurile nete cumulate din investiţiile financiare realizate şi aparţine celor peste 5,4 milioane de contributori la sistemul de pensii private, se arată într -un comunicat al APAPR remis MEDIAFAX.

Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut un profit net cumulat de 422,4 milioane de lei, avansul faţă de anul 2009 fiind de 63,5%.

Primele trei poziţii în clasamentul celor mai profitabile fonduri de pe Pilonul II sunt ING - 171,3 milioane de lei (111,9 milioane de lei în 2009), fond administrat de ING Pensii, AZT Viitorul Tău (Allianz-Ţiriac Pensii) - 102 milioane de lei şi Aripi (Generali Pensii) - 33,3 milioane de lei.

Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), cele 13 fonduri de profil au cumulat un câştig net de 25,7 milioane de lei, cu 25,8% mai mult faţă de 2009.

"Niciunul dintre cele 22 de fonduri de pensii private nu au înregistrat pierderi în anii 2009 sau 2010", se precizează în comunicat.

Cel mai profitabil fond de pensii facultative a fost ING Optim, care a înregistrat un câştig de 7,5 milioane de lei, de la 6,4 milioane de lei în 2009, urmat de AZT Moderato - 4,8 milioane de lei, BCR Prudent - 4 milioane de lei şi ING Activ - 4 milioane de lei.

Primul şi ultimul fond sunt administrate de ING Asigurări de Viaţă, al doilea de Allianz-Ţiriac Pensii, iar penultiumul de BCR Pensii.

Activele nete cumulate ale tuturor fondurilor de pensii au atins 4,66 miliarde de lei la finele anului trecut, în creştere cu 80% faţă de decembrie 2009, reprezentând 0,9% din Produsul Intern Brut,
comparativ cu 0,5% în decembrie 2009, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici