Fondurile de pensii private au avut în ultimul an câştiguri de peste trei ori peste inflaţie

  • Fondurile de pensii private Pilon II au avut în ultimul an randamente de la 12,5% pentru Vital, 13% BRD Pensii,14% AZT şi BCR Pensii, la 15% pentru NN Pensii şi Aripi.
  • Câştigurile, de trei ori peste inflaţie, relatează Ziarul Financiar.
Urmărește
96 afișări
Imaginea articolului Fondurile de pensii private au avut în ultimul an câştiguri de peste trei ori peste inflaţie

Fondurile de pensii private au avut în ultimul an câştiguri de peste trei ori peste inflaţie

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II înregistrează un randament mediu ponderat de 14,1% la 30 septembrie 2024 faţă la aceeaşi perioadă a anului precedent, ceea ce raportat la o inflaţie de 4,62% în acest interval de timp înseamnă un câştig real de 9,5% pentru participanţi, arată calculele realizate de Ziarul Financiar de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Astfel, pe fondul aprecierii acţiu­nilor la Bursa de Valori Bucureşti, acolo unde fondurile sunt cei mai mari investitori iar în portofolii au o expunere de circa 25-30%, şi pe fondul altor investiţii din portofolii, fondurile au bătut inflaţia de trei ori. Activele au urcat la o valoare record în contextul randamentului investi­ţiilor şi al viramentelor realizate de participanţii activi ai fondurilor.

Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF, responsabil cu piaţa pensiilor private, scria recent într-o opinie transmisă ZF că activele fondurilor de pensii private Pilon II şi Pilon III au depăşit 30 de miliarde de euro şi au ajuns la 9% din Produsul Intern Brut.

Potrivit datelor ASF, cele mai recente date, la august 2024, activele fondurilor P2 erau de 149 mld. lei.

Spre comparaţie la august 2023 acestea erau de 114 mld. lei, aşadar au astăzi o creş­tere de 35 mld. lei. Din cele 35 mld. lei, circa 17 mld. lei sunt viramentele a 4,2 mili­oane de salariaţi români care contribuie activ. Cu alte cuvinte performanţa investiţională a fondu­rilor P2 a dublat viramentele salariaţilor.

Individual, performanţele din ultimele 12 luni arată astfel: Aripi (15,3%), NN Pensii (14,9%), BCR Pensii (14,3%), AZT Viitorul Tău (14,2%), Metropolitan Life (13,5%), BRD Pensii (13,3%). ZF a calculat această evoluţie pe baza valorii unitare a activului net (VUAN) publicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Aripi este singurul fond Pilon II cu grad ridicat de risc, adică poate lua expunere mai mare pe acţiuni comparativ cu celelalte şase fonduri.

Spre comparaţie, BVB, unde fondurile de pensii au investit la companii precum Petrom, Hidroelectrica, Banca Transilvania, Romgaz, Digi, Fondul Proprietatea - înregistrează un randament de 34% în ultimul an cu tot cu dividende.

Circa 66% din portofoliul fondurilor de pensii private sunt investite în titluri de stat, instrumente care subperformează într-un mediu puternic inflaţionist, aşa cum a fost cel din ultimii ani. Orice înăsprire a dobânzilor, măsură luată de băncile centrale, inclusiv la Bucureşti, pentru a tempera creşterea inflaţiei, se reflectă în sens negativ în performanţa titlurilor de stat.

Acum însă situaţia se calmează pe fondul încetinierii inflaţiei şi a anticipaţiilor de încheiere a ciclului de majorare de dobânzi. Iar asta se reflectă în sens pozitiv în performanţa Pilonului II.

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai bună performanţă anuală din întreg istoricul sistemului şi cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflaţiei pe 2023, potrivit APAPR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici