Fondurile împrumutate de băncile spaniole de la BCE au ajuns la un nivel record
Băncile din Spania, al căror acces la finanţare din piaţă este blocat, devin tot mai dependente de fondurile ieftine de la Banca Centrală Europeană (BCE), după ce în martie au împrumutat 316,3 miliarde de euro de la BCE, dublu comparativ cu luna anterioară.
Fondurile împrumutate de băncile spaniole de la BCE au ajuns la un nivel record, de 316 mld. euro
Datele anunţate de Banca Spaniei au împins costul de asigurare a datoriilor ţării la un nou nivel record şi ar putea influenţa planurile guvernului de la Madrid de a vinde săptămâna următoare obligaţiuni.
În februarie, băncile spaniole au împrumutat 169,8 miliarde de euro de la BCE.
BCE a împrumutat băncilor din zona euro aproximativ 1.000 de miliarde de euro prin două licitaţii în decembrie şi februarie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Chiar dacă programul de lichidităţi al BCE s-a dovedit un sprijin important pentru instituţiile de credit din Spania, finanţarea nu poate fi decât o rezolvare temporară a expunerii puternice pe piaţa imobiliară şi a declinului încrederii, consideră economiştii.
"Condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit ca urmare a lichidităţilor nelimitate oferite de BCE, dar nu tot ce străluceşte este aur. Lichiditatea ieftină şi nelimitată poate rezolva parţial problemele de lichiditate pe termen scurt, dar a te baza pe BCE pentru finanţare este, în opinia noastră, un model de afaceri discutabil, care pe termen lung impune un cost mai ridicat al capitalului", potrivit unei note către investitori a Exane BNP Paribas.
Analiştii consideră că Spania a intrat deja în a doua recesiune din ultimii trei ani, în contextul recuperării dificile a economiei după prăbuşirea pieţei imobiliare în timpul crizei financiare din 2008.
Guvernul a cerut băncilor să-şi consolideze nivelurile de capital, lovite puternic de criză. Vulnerabilitatea băncilor este, alături de îndatorarea ridicată a statului, printre principalii factori care ar putea forţa Spania să ceară ajutor european.
Spania a revenit puternic în centrul crizei datoriilor suverane din Europa, ca urmare a încercărilor noului guvern de a convinge investitorii că îşi poate controla deficitul bugetar, iar băncile spaniole se pot refinanţa singure, fără ajutor de stat sau european.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO