Fondurile pentru imigraţie ar putea fi excluse din calculele privind deficitul în ţările zonei euro
Austria a cerut ca fondurile cheltuite pentru imigranţi să fie excluse din calculele pentru stabilirea deficitului bugetar, în contextul în care statele din zona euro sunt vizate de reglementări comunitare stricte în acest domeniu.
Austria a avut în anul 2014 un deficit bugetar de 0,4%, dar Comisia Europeană a avertizat în luna mai Guvernul de la Viena că riscă să ajungă la 0,8% în 2015 şi la 1,4% în 2016.
Bugetele a numeroase state UE, în principal al Italiei, Greciei, Ungariei şi Germaniei, riscă să fie afectate de afluxul masiv de imigranţi veniţi din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii.
„Există unele state din zona euro care sunt afectate de cosurile privind refugiaţii şi nu cred că ar fi corect să fie expuse sancţiunilor Comisiei Europene”, a declarat Hans Joerg Schelling, ministrul de Finanţe al Austriei.
„Vrem doar ca, aşa cum se întâmplă în cazul calamităţilor, aceste costuri să fie eliminate din calculele privind deficitul. Comisia Europeană va face o propunere în acest sens”, a spus Schelling.
Un oficial din cadrul Comisiei Europene a confirmat că există discuţii pe această temă, fiind invocate circumstanţe excepţionale.