- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Forţele proprii reprezintă singura cale a firmelor de a ieşi din criză
Principala cale de a ieşi din situaţia în care se află firmele este să se bazeze pe forţele proprii şi nu pe măsurile de susţinere a mediului de afaceri adoptate de autorităţi, unele având chiar efecte adverse, a declarat, marţi, Gabriel Biriş, partener al societăţii de avocatură Biriş Goran.
Forţele proprii reprezintă singura cale a firmelor de a ieşi din criză (Imagine: Mediafax Foto)
"Aş fi vrut să vă prezint măsurile din Codul Fiscal care să ajute IMM-urile să treacă mai uşor peste criză, dar nu sunt astfel de măsuri", a spus Biriş la seminarul "MEDIAFAX talks about SMEs".
Biriş a enumerat o serie de măsuri care au fost adoptate sau urmează să fie promovate de autorităţi, care nu au produs rezultate aşteptate sau chiar au avut efecte adverse.
"Impozitul minim a făcut un rău mental decât la nivel financiar. S-a vorbit că mii de firme s-au închis în urma introducerii acestui impozit, dar eu cred că acestea au fost nefuncţionale. Această măsură a fost o declaraţie de neputinţă a administraţiei de a colecta. Acestea au spus «daţi-ne câte puţin şi toată lumea este mulţumită»", a spus Biriş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Pe de altă parte, el a susţinut înlocuirea impozitului minim care se aplică tuturor IMM-urilor, cu impozitul forfetar.
"Vorbim de un lucru bun pentru că sunt vizate doar anumite domenii şi firme foarte mici. Prin această măsură s-ar introduce un regim fiscal simplificat pentru un număr semnificativ de contribuabili. Dacă măsura se va aplica doar celor care generează afaceri anuale de 30.000 de euro, asta înseamnă doar birturile săteşti, pentru că niciun restaurant din Bucureşti nu face mai puţini bani", a adăugat Biriş.
O altă măsură luată în criză este limitarea deductibilităţii cheltuielilor cu combustibilul şi a TVA la achiziţia de autoturisme.
"Dacă nu va fi prelungită această limitare ar putea să dispară la sfârşitul anului, ceea ce ar putea fi o veste bună pentru IMM-uri", a afirmat avocatul.
Biriş atrage atenţia asupra scutirii de impozit a profitului reinvestit, facilitate care ar trebui folosită cu grijă.
"Nu cred în facilităţi. Cred în tratament bun şi nediscriminatoriu şi într-o bună administrare, care face mai bine mediului de afaceri. Scutirea de impozit a profitului reinvestit trebuie folosită cu grijă pentru că are impact pe cash-flow-ul imediat", a explicat Biriş.
El s-a referit şi la reducerea dobânzilor de întârziere la plată, catalogată de avocat "o altă simulare de răspuns" a autorităţilor la cererile mediului de afaceri.
În opinia sa, reducerea acestor dobânzi, dublată însă de introducerea unor penalităţi de întârziere, nu încurajează şi nici nu ajută contribuabilii care au probleme pe termen scurt sau mediul de afaceri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO