Forumul Economic Mondial de la Davos. Cei care vin la Davos sunt mai bogaţi ca oricând; elita financiară a prosperat după criză

La un deceniu de la declanşarea crizei financiare, participanţii la Forumul Economic Mondial de la Davos, care va avea loc săptămâna viitoare (22 - 25 ianuarie), par să fi recuperat ce au pierdut, şi chiar mai mult decât atât, comentează Bloomberg.

Urmărește
462 afișări
Imaginea articolului Forumul Economic Mondial de la Davos. Cei care vin la Davos sunt mai bogaţi ca oricând; elita financiară a prosperat după criză

La un deceniu de la declanşarea crizei financiare, participanţii la Forumul Economic Mondial de la Davos, care va avea loc săptămâna viitoare (22 - 25 ianuarie), par să fi recuperat ce au pierdut, şi chiar mai mult decât atât, comentează Bloomberg.

David Rubenstein şi-a dublat averea din 2009, iar a lui Jamie Dimon s-a triplat. Iar Stephen Schwarzman şi-a sporit averea de şase ori. Sunt nişte rezultate remarcabile, privite prin prisma tulburărilor economice şi politice din ultimul deceniu, de la Lehman Brothers la Brexit până la Donald Trump. Averile unei duzini de participanţi din 2009 de la Davos au crescut cu 175 de miliarde de dolari, în timp ce averea medie a gospodăriilor americane a stagnat, scrie Bloomberg.

Datele ilustrează decalajul din ce în ce mai mare dintre cei 0,1% şi restul locuitorilor planetei. Datele UBS şi PwC arată că averile miliardarilor lumii au crescut de la 3.400 miliarde de dolari în 2009 la 8.900 miliarde de dolari în 2017.

Acţiunile băncilor centrale împotriva crizei au sprijinit dus la creşteri de preţuri ale acţiunilor şi a altor active.

Toate acestea înseamnă că bărbatul Davos, pentru că manifestarea rămâne copleşitor de masculină, exercită mai multă autoritate şi vizibilitate decâcat oricând.

Dimon se întoarce la World Economic Forum cu un JPMorgan Chase & Co. mai mare şi mai profitabil decât oricând. Schwarzman a făcut din Blackstone Group cel mai mare manager de active alternative din lume, în valoare de 457 miliarde de dolari la 30 septembrie 2018, de la 95 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2008.

Şi Davos rămâne la fel de popular ca niciodată. Forumul, intitulat "Globalizarea 4.0", este aşteptat să găzduiască 3.000 de persoane. Anul acesta, George Soros găzduieşte o cină la care va vorbi, iar JPMorgan al lui Dimon organizează o petrecere. Bill Gates va fi din nou prezent, ca şi co-fondatorul Carlyle Group, David Rubenstein, care găzduieşte o emisiune la Bloomberg TV şi a cărui avere s-a dublat în ultimul deceniu.

Pentru cei cu puţine sau fără active, a fost un deceniu mult mai dificil. Salariile au stagnat şi, în timp ce pieţele de acţiuni au crescut, tot mai puţini adulţi din SUA au investit în bursă, în prezent fiind mai puţini decât în 2009. Sumele primite de directorii executivi ai celor mai mari companii americane sunt acum de 312 ori mai mari decât salariul mediu anual al muncitorului tipic, în timp ce în 2009 erau de 200 de ori mai mari, de 58 de ori în 1989 şi de doar 20 de ori în 1965.

Recentele turbulenţe de pe pieţele bursiere ar putea însemna rememorări dureroase ale anului 2009 pentru unii participanţi. Bursa americană a avut în 2018 cel mai rău an de la criza financiară, în timp ce petrolul a încheiat anul cu cea mai mare scădere trimestrială din 2014. Şi exită mult mai multe riscuri, de la Brexit la negocierile comerciale dintre SUA şi China şi la lupta continuă dintre preşedintele Donald Trump şi Congres asupra bugetului.

Toate acestea pot însemna că omul Davos şi-a atins punctul culminant.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici