- Home
- Economic
- DAVOS, (21.01.2016, 15:08)
- Anca Dumitrescu
Forumul Economic Mondial de la Davos: Liderii mondiali nu cred într-o nouă criză financiară, dar avertizează că există riscuri
Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale domină discuţiile liderilor politici şi de afaceri reuniţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, dar deocamdată opiniile generale sunt că nu semnalează o criză financiară, relatează Reuters.
Urmărește
1792 afișări
În timp ce subiectele abordate la Davos variază între impactul robotizării asupra locurilor de muncă şi inegalităţile de gen şi avere, indicele bursier global MSCI se află la cel mai redus nivel după iulie 2013.
Dacă va rămâne la acelaşi nivel, declinul de 9,9% al indicelui MSCI din ianuarie ar fi cel mai grav după 2009.
"Nu cred că se va repeta situaţia din 2008…asta nu înseamnă că în piaţă nu există riscuri semnificative, unul dintre ele încetinirea creşterii în China", a spus John Veihmeyer, preşedinte la compania de audit KPMG.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
FMI a redus marţi estimarea referitoare la creşterea economiei mondiale pentru a treia oară în mai puţin de un an, la 3,4%, în condiţiile în care economia chineză a înregistrat în 2015 cel mai slab ritm de creştere din ultimul sfert de secol.
Comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a afirmat la televiziunea Reuters că investitorii sunt speriaţi de încetinirea rapidă a economiei chineze şi de scăderea dramatică a preţurilor petrolului, dar că nu crede că va avea loc o revenire a crizei financiare internaţionale.
"Nu cred că se va întoarce criza financiară… dar sunt riscuri de scădere care trebuie rezolvate", a spus Moscovici.
El a menţionat în special îngrijorările legate de China, care trece printr-o tranziţie dificilă şi nesigură.
Unii participanţi la forumul de la Davos sunt mai puţin încrezători în perspectiva anului 2016, după începutul dificil al anului.
"Turbulenţele din piaţă pot fi un semn că ceva este în neregulă şi, chiar dacă este iraţional, poate avea consecinţe reale. Ce are loc acum este un mesaj că optimismul exagerat care s-a răspândit este greşit", a declarat pentru Reuters economistul american Joseph Stiglitz, deţinător al unui premiu Nobel pentru Economie.
În timp ce Moscovici a spus că este încrezător că băncile centrale au instrumente să revigoreze economia mondială după anii de dobânzi scăzute şi suplimentare a lichidităţilor, Stiglitz nu este convins.
"Rezerva Federală (Fed) nu înţelege. Fed creşte dobânzile, Brazilia creşte dobânzile, într-o lume în care lucrurile nu merg bine. Băncile centrale sunt deseori mai rupte de realitate decât pieţele", a spus Stiglitz, adăugând că nu vede vreo şansă a unei intervenţii la nivelul G7 sau G20.
Afaceristul britanic Roger Carr, care este preşedinte ale grupului BAE Systems din industria apărării, spune că viitorul nu arată luminos.
"Anul trecut la Davos era o atmosferă foarte diferită, destul de bună. Problema era ce avem şi ce nu avem, nu dacă vom avea cu toţii mai puţin", a explicat Carr, care a adăugat că atmosfera este foarte pesimistă în prezent.
Pe de altă parte, bancheri precum fostul director general al Barclays, Bob Diamond, a spus că încetinirea economiei chineze este o corecţie sănătoasă care, deşi serioasă, este necesară.
Diamond, care investeşte în prezent în Africa, a declarat că situaţia actuală nu este comparabilă cu cea din trimestrul patru al anului 2008 şi primul trimestru din 2009, pe care a descris-o ca "cea mai gravă corecţie economică pe care a văzut-o vreodată", întrucât economia SUA creşte, iar cea a Europei Occidentale merge bine.
Opinia sa este susţinută şi de profesorul Ding Yuan, vice-preşedinte şi decan al China Europe International Business School în Shanghai. El a arătat că ar fi greşit să consideri că mica devalorizare a yuanului şi scăderea indicelui Shanghai 300 sunt indicatori ai sănătăţii economiei chineze.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump